Hlavní obsah

Zhruba 95 % hudby lidé stahují nelegálně, tvrdí vydavatelé

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní federace fonografického průmyslu tvrdí, že lidé stahují nelegálně 95 procent veškeré hudby. Minulý rok počet prodaných CD celosvětově opět klesl. I když mírně narostl internetový prodej, ztráty firem to nevyrovná.

Článek

Legální stahování hudby ve světě vzrostlo podle BBC loni zhruba o 25 pocent, pokles prodeje CD byl ale příliš výrazný, a tak se celkově příjmy hudebního průmyslu opět ztenčily přibližně o 7 procent.

Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) zastupuje 1400 firem v 72 zemích. Zástupci se domnívají, že v roce 2008 internetoví piráti sdíleli miliardy souborů. Podobné zprávy se vydávají v posledních letech stále častěji. Pravděpodobně se blíží realitě, ale jde jen o odhady, nikdo ve skutečnosti nezná objem zkopírované hudby. Navíc nejde jen o internet, musela by se připočítat i vypalovaná CD a DVD.

Podle statistiky Nielsen SoundScan klesl loni prodej CD ve světě o 14 % na 428, 4 miliónu kusů. V současnosti se např. může stát nejprodávanějším albem roku v USA deska, které se prodalo jen 2,88 miliónu kusů. Digitální prodej hudby však v Americe loni vzrostl prudce, téměř na dvojnásobek.

České žebříčky nevypovídají téměř o ničem

Prodeje CD v České republice už jsou tak nízké, že vyhlašování nejprodávanějších desek ztrácí význam. Za velkou "hvězdu" je u nás považován i interpret, který prodá pouhých dvacet tisíc kopií.

Žebříčky prodeje CD, které zveřejňuje česká pobočka IFPI, ani nemohou věrně zobrazovat dění na hudební scéně, protože mladí lidé, kteří konzumují většinu hudby a tvoří většinu návštěvníků koncertů, si CD většinou nekupují. Tak roste podíl intepretů zaměřených na střední a starší generaci.

Jak vypočítat ztráty z kopírování?

Problematické jsou také údaje o ztrátách firem z kopírování hudby a filmů. Např. devatenáctiletý mladík, který v roce 2007 natočil v multikině v Českých Budějovicích film Simpsonovi a umístil ho na internet, měl podle Bontonfilmu způsobit škodu ve výši několika miliónů korun.

Podle České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na sto tisíc lidí, kteří by údajně za vstupné do kina utratili 10 miliónů korun. Takovéto odhady jsou však diskutabilní. Vycházejí z předpokladu, že lidé, kteří se na film podívají doma zadarmo, by neváhali jet do multikina a koupit si lístek za více než sto korun. Stejně tak lze těžko předpokládat, že pirát, který si stáhne 1000 desek, by si je někdy koupil. Utratil by tak řádově statisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám