Hlavní obsah

Rogers označil Kaplického za opravdového inovátora

Právo, Kateřina Farná, Peter Kováč

Dva nejslavnější architekti současnosti Norman Foster a Richard Rogers vzdali českému architektovi velkou poctu. Rogers ho pro britský Guardian popsal jako jednoho z nejbrilantnějších architektů a opravdového inovátora. „Velmi doufám, že se jeho knihovna v Praze postaví. Jeho smrt je šokující zpráva, přišli jsme o fascinující a elegantní osobnost,“ prohlásil.

Článek

Norman Foster pro stejný list uvedl, že je šokovaný a zničený: „Jan byl vynikající architekt, báječný kolega a dobrý přítel.“

V roce 1978 Kaplický založil vlastní kancelář Future Systems, o deset let později se jeho partnerkou stala toho času rovněž i jeho manželka Amanda Levete (54). Ta pro Guardian uvedla, že cítí nesmírný žal. S Kaplickým má třináctiletého syna Josefa.

V loňském roce došlo k dohodě o rozdělení firmy, s tím, že zakázky bude dále přebírat Amanda Levete. I Národní knihovna, pokud by se realizovala, by byla zakázkou Future Systems.

Generální ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka pro Právo potvrdil, že nadále trvá šetření Policie ČR ve věci údajného kriminálního činu, který měl být spáchán v rámci soutěže. Podle stále platných zásad by měl vítěz po dvou letech od vyhlášení vítěze a v situaci, kdy by se nezačalo s přípravami stavby, nárok na stejnou částku jako při vítězství v soutěži. Což bylo 166 tisíc eur, zhruba 4 milióny Kč.

Zástupci londýnského Future Systems se v pátek k věci nechtěli nijak vyslovit. Společnost Future Systems, v níž je Kaplický na webových stránkách uváděn společně s Levete jako ředitel, bude rozhodovat i o osudu koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích, které je pojmenované po slavném skladateli Antonína Dvořáka a kterému se lidově říká díky jeho tvaru rejnok. Návrh připravoval tým architektů z Future Systems s českými spolupracovníky pod vedením Kaplického.

O pohřbu Jana Kaplického, který náhle zemřel ve středu večer, dosud není rozhodnuto. Pozůstalí ještě v pátek odpoledne nevěděli, zda se uskuteční v Praze nebo Londýně, kdy se bude konat, zda bude veřejný nebo se poslední rozloučení uskuteční jen v úzkém rodinném kruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám