Hlavní obsah

Do kin vstupuje první díl Soderberghova dvojfilmu věnovanému Che Guevarovi

Právo, Michal Procházka

Dalo se očekávat, že k příležitosti 50. výročí kubánské, tedy „poslední“ socialistické revoluce se objeví filmový epos zachycující dávné události. Paradoxně nejvíce se zamávalo praporem z druhé strany barikády - americký filmař Steven Soderbergh natočil pietní dvoufilm Che, jehož první díl Che Guevara - Revoluce vstupuje do našich kin.

Článek

Kinematografie zažila několik pokusů o převedení bájného Ernesta „Che“ Guevary na plátno, ale většina z nich skončila neslavně stejně jako komunismus na Kubě - ač si Benicio del Toro ze solidarity odnesl cenu z Cannes za hlavní herecký výkon.

Soderbergh je dalším, kdo si vylámal zuby na kultovní osobě idealistického marxisty, který se stal mýtem, chodící knížkou, tričkem, suvenýrem, ale už dávno není dramatickou postavou s lidskými vlastnostmi.

Filmaři zpovídali pamětníky i bojovníky

Ne že bychom se toho o setkání argentinského doktora s Fidelem Castrem, o společné plavbě s osmdesátkou dobrodruhů na jachtě Granma v roce 1956 na Kubu či o svržení diktátora Fulgencia Batisty 1. ledna 1959 dozvěděli málo. Ba naopak. K dispozici byla celá knihovna o Kubě a celé sanatorium pamětníků a bojovníků, které filmaři vyzpovídali.

Ale Soderbergh vstupoval do předem prohrané bitvy, nijak se nepokusil symbol demaskovat, jenom se mu uklonil. Vylíčení dvou zásadních revolučních okamžiků Guevarova života, které podal bez efektů, výbavy amerického thrilleru či žánrových a „kapitalistických“ filmových postupů, je v lepším případě kronikou.

V horším nám první díl připomene pionýrský puťák do Havany, v němž se mužstvo sbírá byliny, myšlenky i síly, pěstuje kamarádství, nesmí plenit vesnice ani znásilňovat ženy, natož krást auta. Nastala revoluce, kdy si musíte vybrat mezi životem a smrtí, mezi „lepším člověkem“ a kulkou do hlavy! Jenže Che, Camillo, Aleida či Raul se tu ani moc nezpotí, jak jsou v pohyblivé, horlivé učebnici nažehlení.

Marně tu hledáme složitěji vykreslené postavy

Marně tu hledáme složitěji vykreslené postavy a těžší otázky ohledně socialismu na Kubě, na Fidela či samotného Guevaru, který také velel krvotoku revolučních poprav v pevnosti La Cabana. Ve filmu se toho dozvíme více o jeho astmatu, než o logice i osudové pasti revoluce, v níž není žádné zvěrstvo dost velké, aby vyvážilo útlak předchozího tyrana.

Nejlepší jsou rámující záběry z Guevarovy „surrealistické“ cesty coby mediální celebrity na půdu OSN, kde obhajoval kubánskou revoluci. Alespoň pochopíme, proč utekl do bolivijské džungle, bojovat znovu po boku bojovníků za spravedlnost. Ale o tom vypráví zase druhý díl.

 Che Guevara - Revoluce, The Argentine, USA, Španělsko, Francie (2008) 131 min.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám