Hlavní obsah

Nespoutaná komediálnost basbarytonisty Bryna Terfela

Právo, VLA

Téměř vyprodaná Smetanova síň viděla v úterý večer pražský debut basbarytonisty Bryna Terfela, Brita pasem, ale patriotického Velšana cítěním. Mohutný dlouhán patří v současnosti k operním hvězdám a potvrdil to i v Praze. Výtečnou partnerkou mu však byla i slovenská sopranistka Simona Houda Šaturová.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Pražské Rudolfinum, kde vystoupil v úterý Bryn Terfel.

Článek

Terfel je ve svých 43 letech na vrcholu, má i silný komediální talent a během koncertu si díky sympatickému a temperamentnímu projevu mohl dovolit věci, které by jiným neprošly (focení z pódia mobilem, použití plechovky piva jako rekvizity v duetu z Nápoje lásky aj.). Hlavně ale vlastní krásný hluboký hlas, kterému nevadí ani malé vibrato či některé téměř popové prvky.

První půli dvouapůlhodinového koncertu věnoval hlavně verdiovským áriím, Gounodovi a Donizettimu. Vrcholem této části byl duet se Šaturovou z Nápoje lásky.

Po několika Mozartech přešel ke Gershwinovi a Loewemu

Druhá část byla uvolněnější – po několika Mozartech přešel ke Gershwinovi a Loewemu a árie z Porgy a Bess či z muzikálu Camelot publikum připravily na závěrečné dvě lidovky z britských ostrovů.

Tři přídavky (Bohéma, Don Giovanni a velšská lidovka My Little Welsh Home) vyvolaly ovace vestoje – přestože ani zde se nedočkali diváci árie z Falstaffa, kterou pro problémy s partiturami nahradil již na počátku písní Granada.

Vedle pěvců zmiňme i podíl doprovázejících rozhlasových symfoniků (SOČR) a italského dirigenta Paola Olmiho.

Reklama

Výběr článků

Načítám