Hlavní obsah

Chiwoniso, rebelka s africkým xylofónem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chiwoniso zpívá o válkách a utrpení v Africe i o naději. V jejím hlase, zdá se, naděje nakonec převládá. Neokázalý hudební doprovod jí poskytují perkuse a kytara, sama při zpěvu hraje na lidový nástroj mbira.

Článek

Chiwoniso se narodila v roce 1976 v USA, ale její rodina se později vrátila zpět do Zimbabwe, kde dodnes působí. Od dětství byla vystavena hudbě v nejrůznějších podobách. Její rodiče, oba hudebníci, poslouchali desky Jamese Browna, Michaela Jacksona, Arethy Franklin, The Rolling Stones stejně jako Bacha, Mozarta a africkou lidovou hudbu. Byla tak předurčena k nadžánrovému přístupu ve vlastní tvorbě.

Na mbiru hrála už od čtyř let, do studia se poprvé dostala v devíti s rodiči. V roce 1990 v Zimbabwe založila první tamní hip-hopovou skupinu a o sedm let později už vydala sólové CD Ancient Voices.  

Po dlouhé pauze na podzim 2008 pustila do světa novinku Rebel Woman. Spojuje tajemný zvuk africké mbiry s kytarou, bicími a perkusemi v jednoduchých poloakustických aranžích. Zpívá převážně v afrických jazycích.

Na mbiru začala hrát, přestože v Zimbabwe na ni ženy podle tradice hrát nesmějí. „Je to takový velký xylofón, v Africe se mu říká různě - sanza, kalimba atd. Je jich hodně druhů,“ vysvětluje.

Její poslední deska byla inspirována básní o ženách ve válce o nezávislost Zimbabwe. Podle Chiwoniso je o boji, ale týká se i žen, které trpí, protože se nechtějí podřídit pravidlům společnosti. „Je to píseň o změně těch pravidel,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám