Hlavní obsah

Audioprůvodce 50. výročím hudební legendy Motown

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu 1959 si Berry Gordy půjčil 800 dolarů a založil v Detroitu malou hudební firmu Tamla Records, později známou jako Motown Records (podle anglických slov motor - town, v Detroitu je soustředěn americký automobilový průmysl). Tehdy nikdo nemohl tušit, že pomůže vytvořit hvězdy typu Stevieho Wondera a Michaela Jacksona, způsobí revoluci v populární hudbě a o Motownu se bude mluvit ještě v roce 2009.

Článek

V malém studiu natočil roku 1959 Gordy první píseň, dnes už zapomenutou Come to Me zpěvačky Mary Johnsonové. Prvními komerčními úspěšnými hity byly písně Barretta Stronga Money (That's What I Want), Shop Around skupiny The Miracles a Please Mr. Postman od klasické dívčí sestavy The Marvelettes.

S nástupem šedesátých let se Motown stal synonymem pro soul a firmou, která doslova určovala trendy. Mezi lety 1961 a 1971 měli umělci ze stáje Motown 110 hitů v americkém Top Ten.

V Motownu začínali Stevie Wonder, Marvin Gaye, Lionel Richie, Diana Rossová & The Supremes, The Temptations, The Contours, Gladys Knightová & the Pips i Michael Jackson (jako dítě v The Jackson 5, jeho slavná alba Thriller či Bad už pod Motown nepatří).

Zásadní byla v Motownu hlavně ze začátku autorská trojice Holland-Dozier-Holland (bratři Brian a Eddie Hollandové a Lamont Dozier). Ti stáli za mnoha hity, ale později se prosadila autorská tvorba hvězd Marvina Gaye či Stevieho Wondera.

:.Známý soulový svůdník Marvin Gaye

Protože řada černošských zpěváků pocházela z otřesných sociálních poměrů a v té době téměř neměli možnost vyššího vzdělání, měl Motown zvláštní oddělení, kde své umělce kultivoval. Měli se oblékat, chodit a mluvit jako bohatí běloši.

:.Skupina The Supremes

I když z dnešního pohledu to může znít zvláštně, Berry Gordy byl komerčně orientován a jeho hlavním cílem bylo uspět u masového bělošského publika. Je známo, že se dopustil i řady přehmatů, např. nechtěl vydat legendární nahrávky I Heard It Through the Grapevine a What's Going On (Marvin Gaye), které dnes najdete na čelních místech prakticky všech amerických žebříčků nejlepších písní všech dob.

Skupina Jackson Five v době největší slávy u firmy Motownfoto: Motown

Také v sedmdesátých letech značka produkovala úspěšné desky, v popředí byli The Commodores, Stevie Wonder nebo Rick James. S přelomem 80. let už Motown přestal být progresívní a přišly i komerční problémy.

Berry firmu prodal, ale Motown nezanikl. Dnes je součástí nadnárodního gigantu Universal a stále vydává nové interprety, v posledních letech šlo mimo jiné o desky zpěvaček jako Eryka Badu a India.Arie nebo syna slavného otce, Damiena Marleyho.   

Skupina Commodores, se kterou začínal Lionel Richie (druhá řada vpravo)

K padesátému výročí Motownu vychází luxusní desetidiskový výběr Motown: The Complete No. 1's. i s knížkou obsahující raritní fotografie.

Reklama

Výběr článků

Načítám