Hlavní obsah

Pucciniho opera Vlaštovka dolétla nově do kina v Jablonci nad Nisou

Právo, rh
NEW YORK

Prvním titulem přenášeným v novém roce z Metropolitní opery v New Yorku do kinosálů celého světa byla v sobotu 10. ledna Pucciniho La rondine neboli Vlaštovka. Tato neprávem opomíjená, leč hudebně půvabná opera (před Vánocemi ji uvedlo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě) je plodem skladatelova zralého období. Na jeviště MET se vrátila po více než sedmdesáti letech.

Článek

Inscenace režiséra Nicolase Joela se poprvé hrála na Silvestra 2008 a jejími hvězdami byl i nyní manželský pár Angela Gheorghiu a Roberto Alagna v rolích milenecké dvojice Magdy a Ruggera.

Přestože Gheorghiu zpívala v ohlášené indispozici, její výkon to ovlivnilo snad jen zpočátku, kdy byl v jejím hlase slyšitelný stín i jistá pěvecká opatrnost. Poté, co se ale rozezpívala, byl její lahodný soprán stejně oslnivý jako jindy a od hlediště MET sklidila oprávněné ovace. To už spíše byly problematičtější výšky v Alagnově romanticky rozehraném Ruggerovi.

Vynikající – pěvecky i herecky – byli i Marius Brenciu jako básník Prunier a Lisette Oropesa jako služka Lisette. Diváci ocenili potleskem i nádhernou výpravu ve stylu pozdní secese a vskutku temperamentně rozehrané druhé dějství v restaurantu u Bulliera. Velký podíl na úspěchu Pucciniho opery měl orchestr pod vedením dirigenta Marca Armiliata a početně obsazený, dobře zpívající i hrající sbor.

Nováčkem v řadě třinácti domácích sálů, sledujících přenosy z MET se stalo kino Radnice v Jablonci nad Nisou, kde se vzdor mrazivému počasí sešlo velké množství operních nadšenců, posílených o návštěvníky z Liberce, kde je citelný nedostatek kin vzhledem k počtu obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám