Hlavní obsah

Kunderovy osmdesátiny v dubnu připomene konference v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 80. narozeniny, které jeden z nejznámějších spisovatelů současnosti Milan Kundera oslaví 1. dubna, připomene mezinárodní konference v Brně. Bude se konat od 27. do 30. května, avšak spisovatel se jí osobně nezúčastní. Konference v Kunderově rodném Brně se bude věnovat autorovu dílu napsanému česky a francouzsky.

Článek

Pořadatelé očekávají, že tématy příspěvků budou Kunderovy romány a povídky, divadelní hry, poezie, literární teorie, kritika a publicistika, recepce Kunderova díla, jeho překlady a adaptace.

Prozaik, básník, esejista, překladatel a dramatik Milan Kundera je světově nejúspěšnějším a nejpřekládanějším autorem českého původu. Narodil se v Brně v rodině hudebního pedagoga Ludvíka Kundery, který stál u základů jeho hudebního vzdělání.

Po maturitě na gymnáziu a dvou semestrech na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval FAMU v Praze, kde také po ukončení studia vyučoval světovou literaturu. V roce 1975 Milan Kundera emigroval do Francie, od konce osmdesátých let píše francouzsky.

V Kunderových dílech se postupně mění stylizace vypravěče, téma, žertovné epizody založené na anekdoticky lehkém nedorozumění, přerůstají v ucelený koncept světa fungujícího na principech hry a masky.

Ve slavném románu Nesnesitelná lehkost bytí se Milan Kundera na příbězích dvou vzájemně propletených dvojic vyrovnává s pojmy lehkost a tíha, vycházejí mu obráceně, pocit tíhy je vyjádřením plnosti života, pocit lehkosti synonymem prázdnoty a nevědomosti. Podle tohoto románu byl ve Spojených státech v roce 1987 natočen stejnojmenný film a roku 2006 vyšla kniha i v Česku.

Reklama

Související články

V Egyptě zakázali Kunderu

Egyptské úřady zakázaly na 40. knižním veletrhu v Káhiře prezentaci řady arabských i západních autorů, mezi nimiž je i spisovatel Milan Kundera. Díla...

Zkrácená verze rozhovoru s Milanem Kunderou

Zkrácená verze dnešního telefonického rozhovoru spisovatele Milana Kundery s ČTK, která ho požádala o reakci na tvrzení historiků, že v 50. letech udal...

Výběr článků

Načítám