Hlavní obsah

VIDEO: Zlaté glóby ovládl film Milionář z chatrče

Novinky, Stanislav Dvořák

Zlaté glóby ovládl film Dannyho Boyla Milionář z chatrče. Získal ocenění za nejlepší drama, režii, za scénář a za původní hudbu. Nejlepší komedií je Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena. Mezi herci bodovali Kate Winsletová či Mickey Rourke.

Článek

Nejlepší herecký výkon v dramatu podal podle poroty Zlatých glóbů Mickey Rourke ve filmu The Wrestler. Rourke přitom nedávno říkal, že už v oboru "téměř skončil". Poděkoval za podporu svému agentovi a ocenil také, že to režisér Wrestlera Darren Aronofsky nevzdal, když měl film problémy s financováním. Film získal také cenu za nejlepší píseň z pera Bruce Springsteena.

Herečka Kate Winsletová vyhrála v obou kategoriích, v nichž byla nominována, letos je tedy nejlepší herečkou v dramatu (Nouzový východ) a nejlepší herečkou ve vedlejší roli (Předčítač).

:. Kate Winsletová dostala dva Zlaté glóby.foto: ČTK/AP/Paul Drinkwater

Nejlepším hercem v komedii či muzikálu je Colin Farrell (V Bruggách) a nejlepší herečkou ve stejné kategorii Sally Hawkinsová (Happy-Go-Lucky).

:. Colin Farrell (V Bruggách) jako nejlepší herec v kategorii komedií foto: Reuters/Danny Moloshok

Jak se očekávalo, posmrtně získal cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli Heath Ledger za film Temný rytíř. Režisér filmu Christopher Nolan promluvil za všechny spolupracovníky a popsal jejich pocity jako "směs smutku a neuvěřitelné pýchy". Ledger umřel před rokem na předávkování léky, které bylo podle dosavadních poznatků neúmyslné.

Nejlepším cizojazyčným snímkem byl zvolen Valčík s Bašírem a ceny za televizní tvorbu si odnesly John Adams, Mad Men a 30 Rock.

:. Režisér Danny Boyle s herci z Miliónáře z chatrče Dewem Patelem a Freidou Pintovou.foto: Reuters/Lucy Nicholson

Milionář z chatrče se stal se čtyřmi cenami celkovým vítězem letošních Zlatých glóbů. Tento film Dannyho Boyla získal minulý týden v Los Angeles i cenu amerických kritiků za nejlepší film (Critics' Choice Awards).

Vypráví o chudém indickém chlapci Jamalu Malikovi, který vyhraje pohádkové jmění v televizní soutěži Kdo chce být milionářem. Malika však policie podezírá z podvodu a vyslýchá ho. Chlapec odvypráví policistům svůj krutý životní příběh. V Česku bude  uveden 26. února.

Přehled hlavních cen:

Drama: Milionář z chatrče

Komedie či muzikál: Vicky Christina Barcelona

Režisér: Danny Boyle

Herec v dramatu: Mickey Rourke 

Herečka v dramatu: Kate Winsletová

Herec v komedii: Colin Farrell

Herečka v komedii: Sally Hawkinsová

Film měl na americké poměry skromný rozpočet 15 miliónů dolarů a musel bojovat, aby se dostal do distribuce. "Ani jsme jeden čas nepočítali, že se dostaneme do Ameriky, je prostě úžasné tady být," řekl scénárista Beaufoy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám