Hlavní obsah

Zemřel slovenský básník Milan Rúfus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jeden z nejznámějších slovenských básníků Milan Rúfus zemřel v neděli ráno ve věku 80 let v bratislavské Nemocnici Staré mesto. Informovala o tom mluvčí nemocnice Rút Geržová. Básník byl v nemocnici od konce prosince, měl potíže se srdcem a další zdravotní problémy. Rúfus se na veřejnosti naposledy objevil před měsícem, kdy oslavoval kulaté jubileum.

Článek

Součástí slovenské literární scény byl Rúfus už celé půl století - debutoval v roce 1956 sbírkou Až dozrieme. Na Slovensku jeho knihy vycházejí v desetitisícových nákladech, což v poezii není příliš obvyklé. Jeho básně byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, nejnověji i do čínštiny.

Rúfus, který se narodil 10. prosince 1928 v Závažnej Porube, představoval pro Slováky významnou přirozenou morální autoritu. Ani v pokročilém věku se nepřestával vyjadřovat k veřejným záležitostem, odsuzoval hlavně nešetrný přístup člověka k přírodě. Slovenští literáti ho třikrát nominovali na Nobelovu cenu za literaturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám