Hlavní obsah

Výroční cena kritiků pro Milionáře z chatrče

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Dannyho Boyla Milionář z chatrče získal v Los Angeles cenu amerických kritiků za nejlepší film (Critics' Choice Awards). Ta bývá docela spolehlivým vodítkem při udělování Oscarů.

Článek

Milionář z chatrče si odnesl kromě hlavní ceny ještě čtyři další. Herec Dev Patel získal ocenění pro nejlepšího mladého herce, další byly pro režiséra, scénáristu a skladatele hudby.

Milionář z chatrče vypráví o chudém indickém chlapci Jamalu Malikovi, který vyhraje pohádkové jmění v televizní soutěži Kdo chce být milionářem. Malika však policie podezírá z podvodu a vyslýchá ho. Chlapec odvypráví policistům svůj krutý životní příběh. V Česku bude film uveden 26. února.

Snímku Temný rytíř připadly ceny za nejlepší akční film a díky Heathu Ledgerovi i za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Když režisér Christopher Nolan přebíral cenu za zesnulého Ledgera, přítomní povstali a vzdali čest jeho památce.

"Nemohu se odvážit mluvit za něj. Jeho hlas byl stejně jedinečný jako originální," řekl Nolan. Dodal, že pracovat s tímto hercem byl jeden z největších životních zážitků. Ledger zemřel loni na předávkování léky, které podle řady důkazů nebylo úmyslné.

Penn září v dramatu Milk

Herec Sean Penn, který letos zazářil v dramatu Milk, si odnesl cenu pro nejlepšího herce a částečně mu patří i společné ocenění pro celé herecké obsazení. Jeho film je příběhem prvního kalifornského homosexuálního politika, který se netajil se svou orientací. Film bude v Česku uveden dvanáctého února.

Ocenění The Critics' Choice Awards bývají považovány za vodítko pro Oscary. V posledních deseti letech 70% jejich nositelů dostalo i zlatou sošku.

Reklama

Výběr článků

Načítám