Hlavní obsah

Na pultech je kniha Pepa Aixaly Vše o Woody Allenovi

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy Woodyho Allena i on sám mají nezlomné obdivovatele i neméně zaryté odpůrce. Ucelený obraz o něm podává kniha Vše o Woodym Allenovi, kterou v roce 2001 napsal Španěl Pep Aixala a do češtiny nyní přeložila Veronika Pšenková.

Foto: Petr Horník, Právo

Woody Allen se představil i v Praze jako jazzman.

Článek

Jako umělec proslul Allen svými filmy i velkou láskou k jazzu (nedávno vystupoval jako hudebník v Praze), jako populární neurotik proslavil psychoanalytikovo lůžko po celém světě. A jako velký milovník New Yorku teprve v posledních letech, jež ovšem kniha bohužel už nezahrnuje, se vydal natáčet i do jiných měst.

Aixalova kniha přináší rozbor Allenových filmů i průvodce postavami, které hrál. Velmi poučeně nahlíží do života, který začal 1. prosince 1935 v Brooklynu, kde se narodil jako Allan Stewart Konigsberg, prvorozený syn v židovské rodině z otcovy strany ruského a z matčiny rakouského původu.

Autor sleduje dráhu průměrného žáka a nezbedy, z něhož až časem vyrostl introvertní mladík, jenž se navzdory své plachosti vždy věnoval humoru, jímž bavil publikum v televizi, v divadle a na filmovém plátně. Ani on ale neví, zda pseudonym Woody („ze dřeva“) přijal po jazzovém hudebníkovi Woody Hermanovi nebo proto, že mu spolužáci říkávali, že má „dřevěný obličej.“ Jisté je, že to jméno proslavil.

Allenovu kariéru i osobní život provází řada historek a fám. Třeba o tom, jak nepřevzal Oscara za nejlepší film a režii snímku Annie Hallová, který ho katapultoval ke slávě.

„Není pravda, že když mi udělili Oscara, zachoval jsem se vůči Akademii drze. Zkrátka jsem zapomněl přijít, protože bylo pondělí, a to jsem hrál na klarinet se svou jazzovou kapelou,“ cituje Aixala Allena.

Kniha je okořeněna řadou drobných historek a poznámek, dočteme se například, jak to je s jeho hypochondrií a jak to dopadlo, když si chtěl jednoho psychiatra „vyčlenit“ jen pro sebe. Mnohé se dozvíme o jeho vztahu k dětem, k přírodě („raději bych zemřel, než bych žil na venkově“) i k intelektuálům.

Harlen, Mia a Soon-Yi

A samozřejmě o ženách od Harlen Rosenové, kterou si vzal jako devatenáctiletý mladík, přes Louise Lasserovou, o níž tvrdí, že „s Louise se ze mě stala lidská bytost, vedle ní jsem přijal manhattanské občanství,“ přes Dianu Keatonovou a Miu Farrowovou až k Soon-Yi.

Ostatně skandál, který rozpoutala Farowová poté, co odhalila jeho poměr s touto svou adoptivní dcerou, spolehlivě plnil více než rok média. Mia ho zažalovala ze sexuálního zneužívání jejich další adoptivní dcery Dylan, což se sice neprokázalo, ale Allenova pověst tehdy dostala hodně na frak.

Kniha je doplněna množstvím černobílých fotografií, kapitolou Život podle Woodyho, která obsahuje aforismy a citáty, bibliografií i odkazy na internetové adresy, kde lze najít další podrobnosti o tomto osobitém filmaři. Prodávají ji Levné knihy a obsahuje 2 DVD s Allenovými filmy Match Point – Hra osudu a Cokoliv.

Josep Antoni Aixala: Vše o Allenovi

KMa, 279 stran, 139 Kč

Reklama

Související články

Woody Allen o svých filmech

V průběhu sedmadvaceti let si novinář Eric Lax několikrát povídal se svým kamarádem a oblíbeným filmařem Woody Allenem (Láska a smrt, Hana a její sestry, Match...

Woody Allen zveřejnil deník z natáčení

Americký režisér Woody Allen zpracoval pro New York Times deník z natáčení svého romantického dramatu Vicki Cristina Barcelona, ve kterém nezapřel svůj...

Výběr článků

Načítám