Hlavní obsah

Česká centra lákají cizinu na interaktivní Orbis Pictus, koncerty i Noc literatury

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká centra, která působí ve 21 zemích světa, představila ve čtvrtek kulturní program pro období českého předsednictví v Radě EU. Cizince chtějí oslovit stovkami akcí.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Generální ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek

Článek

Nejvýznamnější z kulturních počinů zmínil ve čtvrtek v Praze generální ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek. Jako první upozornil na pásmo koncertů Bohuslav Martinů Revisited. Koncerty České filharmonie a Symfonického orchestru Českého rozhlasu doprovodí tematické výstavy o životě a díle Bohuslava Martinů a zazní například v Bruselu, Vídni, Berlíně, Paříži, Moskvě, Stockholmu a Kyjevě.

Zmínil také hudební soutěž mladých skupin Czech Sound, která se pohybuje v oblasti world music a alternativy. Vítěz odehraje v Berlíně koncert přenášený Českým rozhlasem.

Interaktvní Orbis Pictus

Rozezvučet podivné nástroje je snadné, hra baví dospělé i děti.

Již dnes je v zahraničí hitem interaktivní výstava Petra Nikla a dalších Orbis Pictus. Loni na podzim např. zavítala do Kanady a USA. Letos se představí prostřednictvím Českých center v Bruselu, Sofii, Bukurešti a Bratislavě.

Exponáty nesou záhadné názvy jako Motýl zpěvavý, Orloj snivců, Čtyřtlampač, Fontána libosti či Bublající varhany. Reagují na dotyk návštěvníků, kteří je mohou rozhýbat či rozeznít.

Dívka roztáčí káču s roztodivnými klapkami, jež vyluzují zvuky

Třetí ročník Noci literatury se letos uskuteční v Praze (13.května) a dalších jedenácti Českých centrech. Chce přiblížit literaturu formou scénických literárních čtení, která se během jednoho večera uskuteční na atraktivních či běžně nedostupných místech.

Z dalších akcí lze jmenovat Výstavu Český architektonický kubismus 1911-1914 v Madridu, Tokiu a Stockholmu nebo výstava spojenou s filmovou projekcí Pět statečných famáků v New Yorku.

Dvacáté výročí pádu železné opony připomene několik projektů. Např. Cirkus totality – Opona představuje program, který je koncipovaný jako pocta těm, kteří se zasadili o pád železné opony. Komponované pásmo Cirkus totality se uskuteční v průběhu roku 2009 ve dvanácti hlavních městech Evropské unie. Část Evropy oběhne také Expozice ke knize Petra Síse Zeď.

České hvězdy

Ve spolupráci s agenturou CzechTourism vznikl nezvyklý projekt České hvězdy kombinující českou kulturu s tradiční výrobky, gastronomií a propagací českých krajů. České hvězdy budou ke zhlédnutí v 18 městech v celkem 15 zemích.

„Výsadní postavení České republiky v době předsednictví v Radě EU skýtá možnost propagace jiným než obvyklým způsobem. Při této ojedinělé příležitosti se tak společně představí česká kultura, krásy České republiky a zástupci úspěšného českého exportu s bohatou historií,“ uvedla Jana Horáčková z marketingového referátu Českých center.

Reklama

Výběr článků

Načítám