Hlavní obsah

Hokejová opera Nagano se vrací na scénu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera o třech třetinách a jednom prodloužení Nagano, kterou napsali skladatel Martin Smolka a libretista, herec, moderátor a režisér Jaroslav Dušek, inspirováni vítězstvím českého hokejového týmu na zimní olympiádě v japonském Naganu v roce 1998, se vrací v obnoveném nastudování na scénu Stavovského divadla, kde měla premiéru v roce 2004.

Článek

V témže roce získala inscenace v režii Ondřeje Havelky Cenu Alfreda Radoka za uvedení nejlepší české původní hry. V postavách „zlatých hochů“ sdružených kolem Jágra, Haška či Růžičky se představí Václav Sibera, Jan Mikušek, Aleš Briscein, Martin Šrejma, Josef Moravec, Pavel Novák, Ivo Michl a David Vaňáč. V dalších rolích pak Lenka Šmídová, Bohuslav Maršík, Luděk Vele, Pavel Červinka, Libuše Vondráčková.

Na jevišti se objeví i tanečníci breakdance. Hlavní role ovšem patří Milanu Hniličkovi, který byl v Naganu náhradníkem a neodchytal jediný zápas.

Na otázku, zda se po pěti letech od premiéry inscenace nějak proměnila, odpovídá režisér Havelka: „Víte přece, co se říká: po vítězném utkání se nemá měnit sestava, dokonce ani taktika. Takže se budu snažit dostat mužstvo do stejné latě, jako bylo při premiéře, a věřím, že Růžičkova parta do toho zase šlápne. Hráči jsou sice o čtyři roky starší, možná nebudou tak rychlí, ale o to zkušenější.“

Scénu a kostýmy pro Nagano navrhl architekt a designér Bořek Šípek a za dirigentský pult se v plné sportovní kondici postaví Jan Chalupecký. Operu Nagano lze ve Stavovském divadle vidět pouze 22. a 29. ledna a 6. a 18. února, vždy od 19.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám