Hlavní obsah

Žebříček rekordních tržeb aukčních síní za minulý rok

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize prodej uměleckých děl v České republice neohrozila. Aukční společnosti naopak hlásí za loňský rok rekordní tržby. Sběratelé utratili jen v Praze za obrazy hodně přes půl miliardy korun.

Článek

„Na aukcích jsme loni prodali umělecká díla za 190 miliónů Kč, průměr na jednu aukci je 63 miliónů, což je náš historický úspěch,“ uvedl pro Právo Jiří Rybář z firmy 1. Art Consulting Brno–Praha, která vede tabulku aukčních rekordů v ČR. „Naši investoři do umění jsou z více než padesáti procent dobře zajištěni a pro sběratelskou vášeň jsou ochotni mnohé podstoupit.“

Rekordem za rok 2008 byl obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky London Chelsea Reach vydražený za 19,5 miliónu korun, s aukční přirážkou (která je u každé společnosti pokaždé jiná a proto se neuvádí do tabulek) to bylo celých 23 miliónů Kč.

Také Vladimír Neubert z Aukčního domu Galerie Art Praha považuje loňský rok za uspokojivý: „Ve třech aukcích jsme prodali obrazy za více než 120 miliónů korun a nebýt záměrného poškození dobrého jména naší společnosti v září v televizi, byly by výsledky lepší asi o 20 miliónů. Ekonomické krize se nebojíme, vždy se najdou podnikatelé, kteří budou investovat do obrazů.“

:. Josef Šíma: Léda s labutí (1938)foto: PRÁVO/repro

Průměrný obrat na aukci měla Galerie Art 40 miliónů korun, jejím rekordem i domácím rekordem za dílo českého malíře se stal obraz Josefa Šímy Leda s labutí prodaný za 14,6 miliónu (s přirážkou 17,2 miliónu).

Loňský rok považuje za úspěšný i aukční firma Galerie Kodl. Během dvou aukcí prodala obrazy za 50 miliónů korun. „Finanční krize se zatím nemáme důvod obávat,“ tvrdí majitel Martin Kodl. Nejdražším obrazem byly Chrpy od Jindřicha Štyrského vydražené za 6 miliónů.

Finančně nejlepší rok ze všech dosavadních

„Nejlepší rok ze všech dosavadních, co se týče finančních výsledků,“ odpověděla na otázku Práva ředitelka pražské pobočky rakouské firmy Dorotheum Mária Gálová. Celkem v Praze loni prodali umělecká díla za 110 miliónů korun a nejvíce si cení úspěšné aukce současného umění. Rekordem byla dražba Portrétu A. Gartnera od Jana Zrzavého za 6 miliónů (s přirážkou za 7,2 miliónu).

„Kvalita se prodává, naopak průměrná díla stále obtížněji nalézají majitele,“ tvrdí manažer aukční firmy Pictura Jakub Göttlich. Nejvíce uspěli s obrazem Jana Zrzavého Benátky odklepnutým na sále za 5 miliónů korun (s přirážkou 5,9 miliónu), celkový obrat byl 31 miliónů. Obrat aukční firmy AAA se loni pohyboval kolem 50 miliónů korun a aukčního domu Meissner-Neumann kolem 45 miliónů.

:. Jindřich Štyrský : Chrpyfoto: Právo

Ani společnost Woxart, která se soustředí na současné umění, neměla potíže. Její zástupce Radan Wagner tvrdí: „Krize se nebojíme, i když ji nepodceňujeme. Nedávno jsme byli na aukcích v Paříži, Vídni a Amsterdamu a prodávalo se tam jen nepatrně méně, ale nic zásadního v záporném slova smyslu se nedělo.“ Firma prodala z žijících českých výtvarníků třeba Aleše Lamra za 440 tisíc, Michaela Rittsteina za 350 tisíc a Adrienu Šimotovou za 590 tisíc Kč.

Dobře se neprodávají jen obrazy. Aurea Numismatika loni uspořádala čtyři aukce mincí a zpeněžila je za 50 mil. korun. Nejdražší byl svatováclavský dvoudukát z roku 1937, který se vydražil za 1,2 miliónu Kč, s přirážkou stál 1,4 miliónu. Také o užité umění je zájem.

Aukční dům Sýpka prodal kubistické křeslo za 80 tisíc (s přirážkou 94 tisíc) a rondokubistickou jídelnu za 90 tisíc Kč (106 tisíc). Dařilo se i charitativním aukcím. Na Konto Bariéry pro vozíčkáře po letošní dražbě obrazů věnovaných současnými umělci přibylo 3,4 miliónu korun.

Rekordy za rok 2008
PořadíAutor, obraz a aukční síněCena v Kč
1.Oskar Kokoschka, Londýn – Chelsea Reach, 1. Art Consulting19,5 milónu
2.Josef Šíma, Leda s labutí, Galerie Art14,6 miliónu
3.Georges Braque, Zelené umyvadlo, 1. Art Consulting11,5 miliónu
4.Emil Filla, Dívka s mandolínou, 1. Art Consulting11 milónu
5.Antonín Procházka, Kopretiny, Galerie Art10,1 miliónu
6.Emil Filla, Žena v křesle s knihou, 1. Art Consulting8,9 miliónu
7.Jindřich Štyrský, Stan, 1. Art Consulting8, 3 miliónu
8.Fratišek Kupka, Pískaři na Seině, 1. Art Consulting8,2 miliónu
9.Josef Čapek, Koupel nohou (nová aukce), Galerie Art7,9 miliónu
10Jan Zrzavý, Piazetta, Galerie Art7,1 miliónu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám