Hlavní obsah

Kuba ukáže světu neznámý archív Ernesta Hemingwaye

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literární badatelé mají možnost objevit léta skryté poklady z domu Ernesta Hemmingwaye, který strávil část života na Kubě. Kubánci se rozhodli elektronicky zveřejnit tisíce stránek textu a fotografie, které ležely ve sklepě domu, informuje BBC.

Foto: Profimedia.cz

Na Kubě postavili slavnému spisovateli i bronzovou sochu.

Článek

Archív prý obsahuje dopisy, fotky a rukopisy včetně nevydaného závěru slavného díla Komu zvoní hrana. Ve sklepě ležely desítky let.

"Mluvíme o 3194 stranách, některé už jsou digitalizovány," říká Ada Rosa Alfonso Rosalesová z Muzea Ernesta Hemingwaye v Havaně. "Poprvé tak budou k dispozici pro studenty a badatele," dodává. Dalších cca tisíc dokumentů se ještě bude digitalizovat.

Archív obsahuje i kódované zprávy, které Hemingway posílal, když se svou jachtou pátral po německých ponorkách. Rosalesová uvedla, že archív vrhne světlo na Hemingwayovo kubánské období, které bylo důležité a je málo známé životopiscům.

V budoucnu bude zřejmě vše online

Na projektu spolupracují Kubánci s Američany, kteří spolu v roce 2002 uzavřeli dohodu o záchraně vzácných archiválií. CD a mikrofilmy byly také zaslány do knihovny Johna F. Kennedyho v Bostonu a v budoucnu mohou být zpřístupněny všem online.

Hemingway se nastěhoval do domu v Havaně roku 1939 a rok poté vyšel známý román Komu zvoní hrana. Napsal tam také Starce a moře nebo Pohyblivý svátek. V roce 1954 získal Nobelovu cenu za literaturu. V roce 1960 se vrátil do Spojených států a o rok později spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám