Hlavní obsah

Začíná nová televizní sága, Sartre: věk vášní

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 6. ledna uvede Česká televize první část ságy o francouzském mysliteli, filozofu a spisovateli Jean-Paulu Sartrovi. Titul filmu švýcarského filmaře 60. let Claudea Goretty Sartre: věk vášní (2006) sice zní v češtině skoro eroticky, nicméně inteligentně pojednává o „posledním“ intelektuálním mohykánovi evropské kultury, který se stavěl do čela společnosti a snažil se ji vést a určovat, co má dělat.

Článek

Gorretův film se Sartrovou ikonou účtuje i strhává její gloriolu. Přibližuje „velkého učitele“ očima pozorně naslouchajícího páru do sebe zamilovaných studentů Frédérika a Carly, kteří jsou strženi kouzlem jeho osobnosti i mocí jeho snů a ideálů, z něhož musí nakonec vystřízlivět – byť se mezitím nenávratně změnily jejich životy.

Sartre věřil v rovnost, volnost a žil ve svazku volné lásky

Sartre byl duchovním vůdcem uvolnění a kulturního rozmachu 60. let. Jako každý druhý univerzitní myslitel ve Francii byl marxista, stavěl se proti poválečnému gaullismu, věřil v rovnost, volnost, bratrství a žil ve svazku volné lásky. Vystupoval proti kolonialismu, spolupracoval s Alžířany z hnutí odporu v alžírské válce a měl slabost pro povzbuzující látky a mladé studentky.

Jenže probuzení z revolučních nadějí po boku Sartra, až nelidského idealisty ve světě špinavé politiky a moci, mohlo být i v Paříži kruté. Carla a Frédéric přicházejí bolestně alespoň o svoji nevinnost, a také lásku...

Film je pozoruhodný i slavnými citáty tvůrce, pokusem o dramatizaci jeho charakteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám