Hlavní obsah

Kubrick chtěl kdysi točit v Brně film o holocaustu

Slavný americký režisér Stanley Kubrick připravoval film o holocaustu z varšavského ghetta, ale nakonec od natáčení ustoupil - i proto, že Steven Spielberg natočil Schindlerův seznam s podobnou tematikou. Napsal to britský list The Guardian, podle něhož Kubrick také během příprav navštívil Brno, kde chtěl natáčet exteriéry z válečné Varšavy.

Foto: Profimedia.cz

Stanley Kubrick

Článek

Stanley Kubrick, který zemřel v roce 1999, chtěl natočit snímek o holocaustu již od poloviny 70. let. Nakonec si jako předlohu vybral román amerického autora polského původu Louise Begleyho Válečné lsti (Wartime Lies) z roku 1991 líčící příběh židovského chlapce, kterého jeho teta schovává jako katolíka.

Kubrick, který se proslavil filmy jako Shining (Osvícení), 2001: Vesmírná odysea či Mechanický pomeranč, byl znám svým perfekcionismem a tajnůstkářstvím. Režisér, který žil větší část života v Británii, věnoval i tomuto projektu množství energie a měsíce práce. Podle The Guardian napsal první verzi scénáře nazvanou Aryan Papers (Árijské dokumenty).

Kubrick také vybral představitelku hlavní role - holandskou herečku Johannu ter Steegeovou, s níž nafotil řadu kostýmních zkoušek. Stejně tak prý navštívil Brno, kde zvažoval natáčení exteriérů z válečné Varšavy.

K neuskutečněnému filmu bude výstava

Příběhu kolem neuskutečněného Kubrickova projektu se bude od února věnovat expozice, kterou pro Britský filmový institut připravily výtvarnice Jane a Louise Wilsonovy. Měly při tom přístup do Kubrickových archivů, které jsou v londýnské University of Arts.

Není úplně jasné, proč Kubrick nakonec od celého projektu odstoupil. Jedním faktorem byl bezpochyby Schindlerův seznam, který jeho přítel Spielberg natočil v roce 1993. Stejně tak Kubricka v té době zaujaly přípravy na film A.I. - Umělá inteligence, který po jeho smrti nakonec natočil právě Spielberg. Podle Kubrickovy ženy Christiane byla rovněž práce na přípravě filmu Aryan Papers příliš depresivní. Jeho posledním filmem tak byl Eyes Wide Shut/Spalující touha.

Reklama

Výběr článků

Načítám