Hlavní obsah

Laibach: Johann Sebastian Bach byl průkopníkem elektroniky

Novinky, Stanislav Dvořák

Slovinská kapela Laibach, na jejíž divoké coververze popových hitů vzpomíná se slzou v oku řada pamětníků 80. let, představí 22. února v pražském kostele Sv. Šimona a Judy multimediální koncertní projekt Kunst der Fuge (Umění fugy) inspirovaný Johannem Sebastianem Bachem.

Článek

S pomocí počítačů a velkoplošných projekcí Laibach zpracovali dílo barokního skladatele. „Jelikož jsou Bachovy fugy založeny z větší části na matematických algoritmech, rozhodli jsme se použít počítačový program jako základní nástroj. Výsledek ukázal, že Johann Sebastian Bach se svým dílem může být považován za průkopníka elektronické hudby či techna,“ tvrdí kapela.

:. Koncert kapely v Praze v roce 2008 foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Umění fugy“ (název není skladatelův původní) je cyklus čtrnácti fug a čtyř kánonů, které Bach napsal mezi lety 1723 a 1750, kdy žil a tvořil v Lipsku. Většina hudebního materiálu Laibachu vznikla v roce 2006 a měla premiéru v témže roce na Bachfestivalu v Lipsku. V květnu 2008 vyšlo stejnojmenné album.

Skupina, která vznikla v roce 1980 ve Slovinsku, se pojmenovala po tamním hlavním městě Lublani (německy Laibach). Proslavila se hlavně velmi originálními předělávkami známých hitů jako Jesus Christ Superstar, Life Is Life a The Final Countdown. V roce 1984 založili spolu s dalšími slovinskými umělci hnutí NSK (Neue Slowenische Kunst), které přesahuje hranice hudby.

:. Koncert kapely v Praze v roce 2008  foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Jejich předposlední album Volk (2006), na které natočili hymny různých národů, bylo však pro mnohé zklamáním. Vytratila se z něj provokativnost a nápaditost kontroverzního souboru.

Vstupenky na projekt Umění fugy jsou v prodeji v síti Ticketpro, na sezení za 890 Kč a na stání za 770 Kč včetně poplatků. Více info na www.charm-music.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám