Hlavní obsah

Nová kniha o životě a smrti syna Marie Antoinetty

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během francouzské revoluce je 16. ledna 1793 popraven král Ludvík XVI. i jeho manželka Marie Antoinetta. Dvě stovky let po této události se po jejich stopách vydává francouzský spisovatel Henri Norden toužící přivést na svět film o jejich synovi – Ludvíku XVII.

Článek

Ocitáme se ve víru vzrušujících událostí, během nichž vzniklo prohlášení lidských a občanských práv. A o osudu francouzské země nerozhodoval král, ale Shromáždění zákonodárné. Autor si vytvořil odstup od té doby, sám se ocitá uprostřed měnícího se vztahu k obdivované ženě. Je zajímavé, že dnešní generace v jeho podání hodnotí tehdejší dobu prizmatem boje o moc, dominuje pohled ekonomických zájmů.

Donner vytváří pozoruhodný obraz nelítostné doby

Co přitahovalo královnu k Fersnovi, velvyslanci švédského krále? A jaký byl její manžel? Jiný je však vztah k mladičkému následníkovi trůnu, Ludvíku XVII. vězněnému v Templu a danému do opatrovnictví rodině Simonových. Vzestup prostého dozorce, původním povoláním ševce, byl nejspíš podmíněn budoucí rolí.

Henri se prodírá historickými materiály a objevuje postavu Jacquese Reného Huberta, vydavatele bulvárního plátku Tatík Duchesne, který stál coby „hlas lidu“ za popravou královského páru. Možná měl podíl i na smutném konci jejich syna.

Oč tehdy lidé usilovali? Jaké byly vztahy mezi vůdci revoluce? Donner vytváří pozoruhodný obraz nelítostné doby, která stále promlouvá k dnešku.

Christophe Donner: Král bez zítřka

Host, přeložil Ladislav Václavík, 328 stran, 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám