Hlavní obsah

Do kin přijdou dva snímky o životě kubánského revolucionáře Che Guevary

Právo, Zbyněk Vlasák

Dvojici filmů, které postupně 15. ledna a 5. února zavítají k českému divákovi, spojuje v první řadě hlavní postava: původem argentinský doktor, jenž se proslavil zejména vedením úspěšné guerillové války na území Kuby. První snímek jde do distribuce pod názvem Che Guevara – Revoluce a druhý Che Guevara – Guerilla.

Článek

„Che mě lákal jako námět nejen proto, že se jeho život čte jako dobrodružný příběh, ale také proto, že jsem fascinován technickými výzvami, které jdou ruku v ruce se zaváděním velkých politických idejí,“ říká režisér obou filmů Steven Soderbergh (Traffic – nadvláda gangů, Dannyho parťáci, Erin Brockovich, Kafka).

„Chtěl jsem podrobně vylíčit psychické a fyzické požadavky, které tyto dvě věci vyžadují, a také zobrazit proces, kdy muž, narozený s neotřesitelnou vůlí, odhaluje svoji vlastní schopnost inspirovat a vést ostatní.“

Sedm let sbírali filmaři materiál

Filmaři sbírali materiál sedm let a celý projekt složili ze tří ingrediencí: Guevarovy triumfální, odvážné a na počátku trochu bláznivé kubánské mise (obsah prvního dílu), jeho neslavného konce v Bolívii (druhý díl) a také z návštěvy na zasedání Valného shromáždění OSN v roce 1964.

Co se Guevarovu spojenci Fidelu Castrovi povedlo z kubánské revoluce postavit za režim, tvůrci neřeší. „Nás nezajímá současná politika na Kubě. My jsme filmaři, kteří natočili film o specifickém období viděném očima Che,“ říká producentka Laura Bickfordová.

V titulní roli se objevuje Benicio Del Toro, který se podílel i na celém procesu přípravy filmu a podle mnohých kritiků si výkonem řekl o dalšího Oscara (má už doma jednoho za snímek Traffic – nadvláda gangů).

Che Guevara striktně odmítal nenásilný způsob revoluce

Přesto, že scenárista Peter Buchman (Jurský park 3) vidí Guevaru jako člověka s pevným morálním zázemím a idealistu, ani v těchto filmech se nešlo vyhnout tomu, že striktně odmítal nenásilný způsob revoluce a upřednostňoval boj se zbraněmi.

Snímky nejsou zdaleka první, ve kterých se objevuje jméno slavného revolucionáře. Velmi pozitivní ohlas zaznamenal čtyři roky starý počin Motocyklové deníky režiséra Waltera Sallese, který apoliticky sleduje Guevaru ještě před jeho kubánským dobrodružstvím a který si odnesl jednoho Oscara a tři ceny v Cannes.

Z dalších můžeme zmínit třeba film El „Che“ Guevara italského režiséra Paola Heusche, který zase sleduje poslední dny a hodiny života symbolu revolucionářství v Bolívii.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolívie zveřejnila Che Guevarovy deníky

Originální deníky argentinského revolucionáře Ernesta "Che" Guevary, které si psal během nezdařeného pokusu o rozdmýchání revoluce v Bolívii, zveřejnili...

Výběr článků

Načítám