Hlavní obsah

Britney je o sto desek lepší než Take That

Právo, Jaroslav Špulák

V celosvětové albové prodejní hitparádě Global Charts společnosti Media Traffic dělí v 53. týdnu loňského roku druhou pozici od první pouze sto alb. Zajímavé je, že nahrávky ze zlaté a stříbrné příčky mají skoro stejný název a vyšly loni ve stejný den.

Článek

V hitparádě nejlépe se prodávajících desek se na prvním místě hřeje Britney Spearsová a její měsíc stará novinka Circus. Vyšla 2. prosince, v den zpěvaččiných sedmadvacátých narozenin, a v posledním loňském týdnu se jí prodalo 411 800 kusů. Druhá příčka patří anglické čtveřici Take That, jejichž kolekce The Circus vyšla rovněž 2. prosince a ve sledovaném vánočním čase se jí prodalo o sto kusů méně.

Podotkněme, že obě nahrávky měly na dosažení prvních pozic poměrně málo času a necelý půlmilión prodaných exemplářů v týdnu svědčí v době celosvětové krize prodeje hudby možnosti dosáhnout v budoucích týdnech dobrých prodejních čísel.

Album Spearsové momentálně propaguje singl Womanizer, Take That zase útočí na posluchače písničkou Greatest Day. Těší se současně z informace, že vstupenky na jejich nadcházející britské koncertní turné nazvané Take That Presents The Circus Live zmizely z předprodeje v rekordním čase. Během jednoho dne organizátoři rozprodali lístky za 35 miliónů liber a za prvních pět hodin z prodeje zmizelo více než 600 tisíc vstupenek.

Třetí AC/DC

Třetí pozice ve světové hitparádě připadla australské rockové skupině AC/DC. Jejího alba Black Ice se prodalo 394 tisíc kusů. Čtvrtá příčka patří americké zpěvačce Beyoncé, jejíž album I Am... Sasha Fierce si v posledním loňském týdnu globálně koupilo 381 tisíc lidí.

Na páté příčce figuruje osmnáctiletá americká countryová vokalistka Taylor Swiftová, která své nahrávky Fearless prodala 356 tisíc kusů. Je to její druhé album a kromě toho, že je propagují hned dvě skladby (Change a Love Story), velmi kladně je přijala i hudební kritika. Například v magazínu Rolling Stone získalo čtyři hvězdičky z pěti možných.

„Písničky znějí, jako by vznikly v dokonalé fabrice na hity,“ píše se v recenzi. Magazíny Billboard a Allmusic daly také čtyři hvězdičky z pěti. Šesté místo patří skupině Il Divo a nahrávce The Promise (343 tisíc), sedmé zpěvačce Pink a počinu Funhouse (338 tisíc). Osmá je Keyshia Coleová s A Different Me (327 tisíc), devátí Nickelback s Dark Horse (314 tisíc) a desátá Enya s And Winter Came... (312 tisíc kusů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám