Hlavní obsah

V Praze je k vidění výstava Jak se točí Fimfárum

Právo, Věra Míšková

Fimfárum – do třetice všeho dobrého je název animovaného filmu, který se chystá do kin sice až v roce 2010, ale jehož první pohádku – Král měl tři syny – nedávno dokončila pod filmovým názvem O kloboučku s pérkem sojčím režisérka Vlasta Pospíšilová.

Článek

Vznik tohoto i dvou předchozích filmů, natočených podle původních pohádek Jana Wericha, jak napsal do knihy Fimfárum, přibližuje putovní filmová výstava loutek, rekvizit, ale i filmových cen, scénářů a výtvarných návrhů Jak se točí Fimfárum, která nyní vrcholí v prostorách Novoměstské radnice v Praze, kde potrvá až do 15. února 2009.

Výstava přibližuje vznik loutkové pohádky od technických návrhů, které vzniku loutky předcházejí. Ukazuje také, jak vznikají některé triky. Záměrem výstavy je přiblížit tradiční formu loutkové animace, která je pro české animované pohádky typická, ale v době počítačové animace se s ní už na plátnech i obrazovkách setkáváme jen málokdy.

Součástí výstavy jsou proto i animátorské dílny pro školy a organizované skupinky, ve kterých zájemci pod vedením animátorů Fimfára jednak poznají různé animační techniky, jednak si mohou animaci i sami vyzkoušet.

Trilogii zahájil film Fimfárum s pohádkami Až opadá listí z dubu, Lakomá Barka a František Nebojsa, po jeho úspěchu následovalo Fimfárum 2, kde byly dokonce čtyři pohádky: Moře strýčku, proč je slané?, Tři sestry a jeden prsten, Hrbáči z Damašku a Paleček.

Ve třetím filmu doplní pohádku O kloboučku s pérkem sojčím nejprve Rozum a štěstí, které by měl spolupracovník Vlasty Pospíšilové David Súkup začít točit v roce 2009. Tato pohádka by měla být delší než všechny předchozí, počítá se se 40 minutami, což je skoro dvojnásobek ostatních fimfárovských pohádek. V dalším roce by měl být film doplněn již jen o krátkou pohádku Jak na Šumavě obři vyhynuli, kterou natočí režisérka Kristýna Dufková s výtvarnicí Denisou Grimovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám