Hlavní obsah

Elektronika, hammondky a ovečky

Novinky, Stanislav Dvořák

Máte-li na konci roku chuť poslechnout si něco, co pluje příjemně mimo hlavní proud a případně se to dá uplatnit i na večírku po půlnoci, klikněte na The Rurals, britské elektronické duo z devadesátých let, které obdivuje léta sedmdesátá, ale své vzory otrocky nekopíruje.

Článek

The Rurals tvoří DJ/producent Andy Compton a zpěvačka Tweek, dvojice žijící na anglickém venkově, která vydala od roku 1994 10 LP a nespočet EP na vlastním labelu. Podíleli se také na hudbě k proslulému americkému seriálu Odpočívej v pokoji, který běžel i u nás v nočních hodinách.

Dvojice obohacuje taneční elektroniku o živé nástroje a soul/jazzový zpěv. Některé skladby jsou více taneční, ale ani u nich nejde o čisté "tuc-tuc", jiné spíše downtempo pop-jazzové náladovky znějící jako George Benson prohnaný přes mašinky.

Zmíněný Benson je také jedním z miláčků britské dvojice, která se zamilovala do hudby sedmdesátých let. Poslouchají a občas i remixují Marvina Gaye, Tammi Terrelovou, The Four Tops, Curtise Mayfielda nebo Herbieho Hancocka.

Jejich poslední desku Farming Grooves s traktorem a ovečkami na obalu vychvaluje Nu-Soul Magazine jako jednu z nejlepších. Zároveň je to zřejmě jejich poslední album, protože Tweek The Rurals opouští.

Poslechněte si celé písničky zde

Reklama

Výběr článků

Načítám