Hlavní obsah

Terminátora ochrání knihovna Kongresu jako významné dílo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arnold Schwarzenegger v těchto dnech oficiálně vstupuje do "učebnic" a vtipy o jeho hereckém (ne)umění už mu nemohou zkazit náladu. Knihovna amerického Kongresu totiž rozhodla, že kultovní sci-fi Terminátor (1984) je kulturně a historicky významné dílo, a proto je třeba ho zakonzervovat pro budoucí generace.

Článek

Jde o první díl Terminátora natočený v roce 1984. Ten dosáhl s minimálním rozpočtem téměř zázračného úspěchu. Film, který se téměř celý odehrává v šeru a tmě a není založen na digitálních tricích, daleko překonal současné sci-fi filmy, alespoň co se týče originality. Z vysmívaného Arnolda Schwarzeneggera udělal filmovou komerční hvězdu první třídy. Dočkal se tří pokračování - Terminátor 4 vstoupí do kin na jaře 2009.

Komise vybírá každý rok několik filmů a také zvukových nahrávek. Dalšími vybranými díly jsou letos Neviditelný muž z roku 1933 a nebo thriller Johna Boormana Deliverance (Vysvobození) z roku 1972.

Američané navždy přišli o velké množství starých filmů

"Registr pomáhá národu pochopit bohatství amerického filmového dědictví a stejně tak potřebu jeho uchování," říká James H. Billington z kongresové knihovny. Všechny filmy a desky, pokud nejsou v digitální formě, po letech podléhají zkáze. Knihovna proto pracuje v dloudobém plánu na digitalizaci velkého množství hudebních nahrávek a filmů.

"Národ ztratil polovinu filmů natočených před rokem 1950 a 90 procent filmů vyrobených před rokem 1920," konstatuje Billington.

Zvláštní archiv knihovny vznikl před dvaceti lety a spolupracuje se studii, aby zajistil bezpečné uchování originálů vybraných děl. K nejstarším pokladům, které se letos dostaly na seznam archívu, patří i film Hallelujah z roku 1929, ve kterém hráli pouze černí herci, což bylo v té době nevídané, nebo White Fawn's Devotion (1910) prvního indiánského režiséra Jamese Young Deera.

Anketa

Souhlasíte s knihovnou kongresu, že je Terminátor 1 kulturně a historicky významné dílo?
Ano
69,6 %
Částečně
4,8 %
Ne
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám