Hlavní obsah

Rok 2009 přinese 27 českých filmů

Na plátnech kin se má v příštím roce objevit minimálně sedmadvacet českých celovečerních hraných snímků. Jen o jeden titul méně nabídly kinosály letos. Loni jich mělo premiéru osmnáct a v roce 2006 dvacet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na jaře bude mít premiéru psychologický thriller Normal s Dagmar Havlovou.

Článek

V plánu premiér Unie filmových distributorů (UFD) jsou s otazníkem, a tedy navíc, jen dva celovečerní projekty. Kriminální komedie Bankaři britského režiséra a scenáristy Steena Agra, který úspěšně debutoval v roce 2005 komedií Sklapni a zastřel mě!, a temný příběh s hororovými prvky režiséra Tomáše Houšky Labyrint. Prvně jmenovaný projekt byl však podle společnosti Bioscop odsunut.

Prvním domácím snímkem, který by mělo vidět premiérové publikum 22. ledna, tak bude dramatický příběh režiséra Ivo Trajkova Ocas ještěrky (původní název Josefova cesta) s Davidem Švehlíkem, Karlem Zimou a původem makedonskou herečkou Vericou Nedeskou. Ta hrála už v jeho snímku Velká voda a objevila se i v Pancířově filmu Sestra.

Koncem ledna do kin přijde výpravná pohádka Peklo s princeznou, která je celovečerním hraným debutem režiséra, producenta a scenáristy Miloslava Šmídmajera. V hlavních rolích projektu natočeného s rozpočtem zhruba 40 miliónů korun se představí Jiří Mádl, Tereza Voříšková a Petr Nárožný. V roli čerta se mihne režisér Miloš Forman.

Už letos na jaře oznámili zástupci Českého filmového centra, že se připravuje 70 celovečerních projektů, o deset víc než v roce 2007. Producenti je financují i z grantů fondu kinematografie, který mezi ně letos rozdělil 266 miliónů korun. Obvyklé tržby fondu z prodeje starých barrandovských filmů a poplatků jedné koruny ze vstupenek do kin navýšily v posledních letech dvě vládní dotace v celkové výši 200 miliónů korun. Dalších 150 miliónů Kč fond ročně získává po dobu přechodu na digitální vysílání z reklam České televize. Na koprodukční projekty může přispět i evropský fond Eurimages.

Normal s Havlovou

Až na jaře bude mít premiéru psychologický thriller Normal. Scenárista a režisér Julius Ševčík ho natočil s Dagmar Havlovou, Milanem Kňažkem a Pavlem Gajdošem v hlavních rolích. Na březen byla posunuta premiéra komedie Pavla Göbla nazvané Veni, vidi, vici, což producent Jan Nejedlý zdůvodnil náhlou změnou výkonného producenta.

"Prokazatelně zpronevěřil půldruhého miliónu korun a podali jsme na něj trestní oznámení. Finance jsme na tuto komedii sháněli těžko. Celkem jsme potřebovali 42 miliónů a jsme rádi, že premiéra bude 12. března," řekl Nejedlý.

Z dalších ohlášených projektů se například začátkem března v kinech objeví celovečerní animovaný projekt Jiřího Barty Na půdě, hned poté snímek Zdeňka Tyce El Paso, v polovině dubna italsko-český přepis Vieweghovy předlohy Případ nevěrné Kláry, v létě Herzův horor Tma a pak Najbrtův Protektor z období nacistické okupace. Očekávanými filmy jsou i Vorlíčkova pohádka Saxana - veletrh strašidel, jejíž premiéra bude v září. V říjnu představí svůj trikový snímek Poslední děti z Aporveru debutující režisér Tomáš Krejčí. Jejich rozpočty dosáhly 75, respektive 78 milionů korun.

V plánu premiér na září 2008 se objevil i koprodukční velkofilm Jánošík, s jehož natáčením začala polská režisérka Agnieszka Hollandová před šesti lety na Slovensku. Po půl roce bylo pozastaveno, když americký partner neposkytl tři milióny dolarů. Rozpočet tehdy činil 170 miliónů slovenských korun. Snímek Hollandová od letoška v Polsku dokončuje.

Plán UFD počítá i s říjnovou premiérou filmu o vězni Jiřím Kajínkovi. Jeho příběh hodlá natočit jak producent Petr Jákl, tak i režisér Ivan Fíla, kteří se rozešli ve zlém. Podle Jákla začne natáčení 1. března. "Jméno režiséra zatím neprozradím, ale do kin snímek přijde až v roce 2010," řekl.

Premiéry českých filmů v I. čtvrtletí 2009:

Ocas ještěrky 22. ledna

Peklo s princeznou 29. ledna 

Líbáš jako bůh 12. února

Veni, vidi, vici 12. března

Hodinu nevíš 12. března

El Paso 19. března

Normal 26. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám