Hlavní obsah

Vyšly jazzové šansony Ireny Budweiserové O Vánocích zpívám

Právo, VLA

Poněkud netradiční vánoční album natočila Irena Budweiserová, zpěvačka známá především ze Spirituál kvintetu, ale často realizující i sólové projekty. Její sedmé sólové CD a čtvrté u Indies má stejně jako předcházející CD Nobody’s Fault stejnou doprovodnou kapelu – trio Fade In, se kterým spolupracuje již deset let.

Článek

Stejně jako předcházející album s gospely i toto nové s vánočními písněmi je blíže žánru jazzového šansonu, ve kterém Budweiserová může realizovat své další přednosti - jazzový feeling, emotivní výraz a detailní práci s textem. Ty jsou většinou při kvintetním zpěvu v souboru skryté.

Aranžmá kytaristy Miroslava Linky zdůrazňují komornost projevu, zcela se vyhýbají jakékoli sladkosti a vemlouvavosti a jsou tak velice vzdálené tradiční podobě vánočních alb. Album obsahuje známé vánoční tituly i méně známé francouzské a španělské vánoční písně. Výhodou zpěvačky je i její jazyková vybavenost, takže zahraniční repertoár zpívá dvojjazyčně, část česky, část v originále.

Album Ireny Budweiserové asi zklame příznivce tradičních vánočních alb, ale potěší jazzové fanoušky a obdivovatele zpěvačky. Je obohacením její diskografie i rozšířením nabídky trochu jednostranných vánočních alb.

Irena Budweiserová: O Vánocích zpívám

Indies, 44:07 min.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám