Hlavní obsah

Falešný pamětník holocaustu napálil Ameriku

Právo, zbn

Herman Rosenblat sepsal své vzpomínky, které se opíraly především o příběh jeho životní lásky. Svou ženu měl údajně potkat ještě jako dítě, když byl vězněn v nacistickém koncentračním táboře. Házela mu přes plot jablka. Znovu se potkali o 12 let později. Náhodou, když si Herman domluvil rande naslepo. Vzali se a nedávno oslavili padesáté výročí svatby.

Článek

Celá story vyvolal v Americe poprask. Oprah Winfreyová si oba manžele pozvala dvakrát do své velmi vlivné a velmi sledované show. Sama jejich osud označila za největší příběh lásky, s jakým se kdy setkala. V březnu měla Rosenblatova kniha pod názvem Angel at the Fence (Anděl na ostnatém drátě) vyjít.

Jenže všechno je jinak. Rosenblat pod tlakem okolností přiznal, že si její děj, a tedy i děj svého života, do značné míry vymyslel. Přesto, že to prakticky knihu nijak obsahově nezměnilo, nakladatel se ji rozhodl nevydat a požaduje po spisovateli vrácení zálohy.

„Chtěl jsem jen šířit trochu dobra v tomto světě, v mých snech mi bude vždycky moje žena házet jablka přes plot, ale vím, že jsou to opravdu jen sny,“ píše ve svém prohlášení Rosenblat.

Reklama

Výběr článků

Načítám