Hlavní obsah

Cenné poklady klasiků světové fotografie v pražské Národní galerii

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobou současné výstavy zakladatele kubismu Georgese Braquea ve vídeňském Kunstforu Banky Austria jsou dva nádherné obrazy z Veletržního paláce a v Praze můžeme naopak vidět kolekci fotografií, které prakticky nechybějí v žádném reprezentativním přehledu dějin umění 19. a 20. století. Výstava klasiků fotografie měla svoji premiéru na podzim v Rakousku a v Praze je reprízována.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

Generální ředitel Národní galerie Milan Knížák

Článek

Exponáty pocházejí ze sbírky Fotografis, kterou nyní vlastní Banka Austria. Kolekce byla založena v roce 1976 a patří svou kvalitou mezi nejvýznamnější v Evropě. Rakušané totiž začali se sbíráním v době, kdy fotografie byly ještě relativně levné a dostupné. Nyní takové snímky, jaké jsou k vidění v Praze, patří k vzácnostem a na světových aukcích se prodávají za statisíce dolarů.

Nejzajímavější jsou ukázky ze samých počátků fotografie

Ve Fotografis jsou zastoupeni světoznámí tvůrci působící od čtyřicátých letech 19. století až do osmdesátých let století dvacátého. Nejzajímavější jsou ukázky ze samých počátků fotografie, kdy se objevily i první experimenty s negativy a konečným zpracováním snímků a kdy se „obrazy“ malované světlem staly moderními zázraky. Města i portréty, akty i krajiny, historické památky i slavnosti, to vše zajímalo průkopníky nové technologie, která si záhy vydobyla svoje postavení ve vizuální kultuře 19. století.

K vrcholům patří také ukázky tzv. piktorialismu, směru, který se objevil v druhé polovině 19. století a usiloval o co největší přiblížení fotografie malbě nebo grafice. Výjevy zachycené kamerou tu vypadají, jako by byly „malovány“ pomocí skvrn stejně jako práce tehdejších impresionistů.

Alexander Rodčenko, László Moholy-Nagy i Man Ray

Úchvatná je také část výstavy, která dokumentuje, jak s možností fotografie experimentovali přední avantgardní umělci mezi dvěma světovými válkami. Zastoupeni tu jsou vynikajícími díly opět ti nejlepší jako Man Ray, Američan působící v Paříži mezi surrealisty, Alexander Rodčenko, představitel ruského konstruktivismu, nebo László Moholy-Nagy, který fotografii vyučoval i na dessavském Bauhausu. Kvalitní je i zastoupení klasiků české moderní fotografie.

Rozhodně je repríza vídeňské výstavy nejkrásnějším dárkem, který mohla koncem roku Národní galerie nabídnout všem zájemcům o fotografii.

FOTOGRAFIS Poklady světové fotografie 19.–20. století

Palác Kinských, Staroměstské náměstí, Praha, do 8. února, denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, vstupné 150 Kč, snížené 80 Kč (pro všechny zájemce od 16 hodin)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám