Hlavní obsah

Kouzla králů stavěla příliš na tricích

Právo, Jana Perglerová

Veřejnoprávní Česká televize si klade za povinnost odvysílat každý rok na svátky nové pohádky. Letos jich připravila šest. Na Štědrý večer nabídla Kouzla králů, kterých se námětově, scenáristicky i režijně ujal Zdeněk Zelenka. Tvůrce, který je excelentní v dramatických příbězích, jako například Kanadská noc nebo Hodina klavíru.

Článek

V Kouzlech králů bylo všechno. Drama, skvostná výprava, výborní herci (Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Martin Dejdar), zaláskovaná dvojice mladíka a princezny, které to spolu náramně slušelo (neokoukaní Martin Kraus a Petra Tenorová). A aby se pohádka líbila dětem, tak také klipovitě pojaté písničky („Vladane, Vladane, nedáme se ne a ne“) a 172 filmových triků a efektů.

Přesto je výsledný dojem trochu rozpačitý a zkušený režisér Zelenka určitě ví proč. Moudrost, jakou je rčení, že „oheň má sloužit, ne vládnout“, by si to po těch letech  konečně zasloužila. Možná na úkor některých přetrikovaných triků.

Na Kouzla králů se dívalo 1,617 miliónu diváků. U obrazovek sedělo podle údajů tiskového oddělení ČT jednačtyřicet procent z diváků, kteří měli v té době zapnutou televizi. A také 176 tisíc dětí mladších než patnáct let.

Zbývajících téměř 60 procent dospělých volilo jiné stanice. Nova dávala nestárnoucí Tři oříšky pro Popelku (s Libuší Šafránkovou v hlavní roli) a americkou komedii Vánoce naruby, Prima klasické pohádky Byl jednou jeden král a Obušku z pytle ven, ČT 2 koncerty.

Sázka na tradici

Letos, stejně jako mnohé Vánoce předtím, sázely televize na tradiční, ověřené pohádky, u kterých nevadí, že vznikly za minulého politického režimu. Diváci se dobře bavili u Tří oříšků pro Popelku (z roku 1973), i u ještě staršího Císařova pekaře (natočeného v roce 1951).

A nevysílat nejslavnější českou filmovou pohádku Pyšnou princeznu, které je letos 58 let? Na Vánoce nemyslitelné. Kdo by neznal a netěšil se například z hlášky popleteného starého krále „odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil“. Humor je tím, co současné diváky na starých pohádkách stále přitahuje. Nevadí černobílý obraz ani patetické herecké výkony. Vítězí láska „těch dvou, kterým okolí přeje i nepřeje“ a vtipné slovo.

Snad jen Anděl Páně, vánoční  pohádka České televize režiséra Jiřího Stracha z roku 2005 i letos v repríze na Hod boží předvedla, že je natolik kvalitní, vtipná a moudrá, že má své místo v televizní vánoční síni do budoucna trvale zajištěno. Diváci ocenili Anděla Páně skvělou sledovaností. Dívalo se něj 1,740 mil. diváků.

A po Andělovi běžela na  ČT jedničce další, tentokrát současná pohádka o tom, jak prostitutka Vivien (Julie Robertsová) ke své lásce, obchodníkovi a finančníkovi (Richard Gere), ale také k penězům, róbám, domu a autu přišla. Pretty Woman nezklame a je stále vzorem pro mladé, možná i zralejší kočky, které poprvé oslovila bohatá láska. Dívalo se 1,607 mil.diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám