Hlavní obsah

Na Štědrý den zemřel držitel Nobelovy ceny za literaturu Harold Pinter

• Aktualizováno

Ve věku 78 let zemřel ve středu večer britský dramatik a spisovatel Harold Pinter. V roce 2005 se stal laureátem Nobelovy ceny za literaturu. O úmrtí informoval britský list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Harold Pinter

Článek

Když v roce 2005 Pinter dostal Nobelovu cenu, Švédská akademie rozhodnutí zdůvodnila slovy, že ve svých hrách "odhaluje hloubku prázdnoty skryté za každodenním tlacháním a vynucuje si vstup do uzavřených prostor úzkosti".

Syn židovského krejčího, který byl považován za největšího britského žijícího dramatika, se za svého života účastnil například kampaní za lidská práva a kritizoval politiku Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana.  

Česká divadla v předšlých letech uvedla z třiceti Pinterových her například Milence, Zradu a Správce, s touto hrou v roce 1959 prorazil. Po ní přišel Návrat domů.  Známá je i jeho Narozeninová slavnost.

Harold Pinter:
Narodil se 10. října 1930 v Londýně. Zde vystudoval Královskou akademii dramatických umění. Mezi jeho prvotiny patří básně, které vydával pod pseudonymem Harold Pinta. Od roku 1949 účinkoval v divadle pod pseudonymem David Baron. Od druhé poloviny padesátých let psala dramata. Pinterova tvroba je ovlivněna absurdním dramatem. Jeho prvotina je Pokoj z roku 1957. Kromě divadla a literatury se do podvědomí zapsal i jako politický aktivista. Veřejně odsoudil invazi do Iráku či Afghánistánu nebo bombardování Jugoslávie. Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám