Hlavní obsah

Newyorské ska v Lucerně

– PRAHA

V Lucerna Music Baru vystoupí v neděli večer v soubor Ne York Ska Jazz Ensemble, který tuzemští fanoušci dobře znají. Kapela patří ke špičce žánru ska. Dali ji dohromady muzikanti z legendárních Toasters a Skatalites.

Článek

New Yorks Ska Jazz Ensemble už svým názvem dávají najevo, že se nemíní nechat svazovat stylem ska, i když ten je základem jejich tvorby. V kapele hrají špičkoví muzikanti a v jejich v sólech, na žánr nebývale četných, se projevují jazzové postupy. Vliv jazzu je patrný i v rytmice, obligátní baskytaru zpočátku nahrazoval kontrabas.

Soubor sestavil v roce 1994 dohromady saxofonista Toasters Fredy Reiter, který do nového projektu získal své spoluhráče trombonistu Ricka Faulknera a bubeníka Johnatana McCaina. Ze Skataliles přišli kytarista Devon James a hráč na klávesy Cary Brown.

Hvězdné složení však dlouho nevydrželo, obsazení kapely se s lety měnilo, v roce 2008 v ní hraje na trombon Mark Paquin, za bicí usedl ghanský bubeník Yao Dinizulu, na kytary se chopil Španěl Alberto Tarin. Na klávesy hraje Earl Aplleton a Cary Brown, na basu pak Wayne Batchelor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám