Hlavní obsah

Poslechněte si: Klepl, Goldflam, Zedníček a Dejdar namluvili Švejka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech bylo dokončeno nahrávání audioknihy Švejk, jednoho z nejrozsáhlejších projektů tohoto druhu v českých dějinách. Posledními hlasy Švejka byli herci Bohumil Klepl, Arnošt Goldflam, Pavel Zedníček a Martin Dejdar.

Článek

Z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka na pokračování dále předčítají Josef Somr, Miroslav Donutil, Václav Postránecký, Petr Nárožný, Rudolf Hrušínský a Václav Vydra.

„Na realizaci Haškova románu se podílí deset herců, známých z předních divadelních scén, filmového plátna i televizní obrazovky. Deset osobností a deset přístupů; což bude pro posluchače nepochybně velice zajímavé srovnání“, říká režisér celého projektu Dimitrij Dudík.

„Výhodu měli pochopitelně umělci, kteří jsou jako doma v magickém šeru rozhlasového studia, kde jsou sami, před nimi leží lampičkou ostře osvícený bílý obdélník scénáře a kdesi ve tmě před nimi visí partner-mikrofon, který, jak říkával pan režisér Jiří Horčička, legenda rozhlasové režie, je uchem posluchače“, dodává režisér.

Po letech se mohl do Švejka ponořit Arnošt Goldflam: „Zjistil jsem, že to není žádná banální knížka, jak se někdy lidé častují těmi historkami a průpovídkami z ní. Knížka je to, při vší zábavnosti, velmi ostře groteskně jadrně kritická k lidem, dost nemilosrdná, ale zábavná“.

Klepl: Jedna z mých prvních seriózních knih

Bohumila Klepl je rád, že jako Nečech, na půl Armén, se mohl na tomto projektu podílet. Se Švejkem se poprvé setkal už ve dvanácti letech: „Byla to jedna z mých prvních seriozních knih. Byl jsem nesmírně nadšen, protože jsem to vnímal tenkrát jako dítě, jako takovou lehce eroticko-vojenskou záležitost. Švejka jsem objevil u rodičů v knihově, byla to tlustá „bichle“. Začal jsem ji číst, trvalo mi to jen pár dnů, četlo se to samo“.

Hudbu složil a nahrál speciálně pro tento projekt hudební skladatel Petr Mandel. Celkem postupně vyjde deset kompletů 2CD. Milovníci „knížek do ucha na CD“ se můžou těšit na více než 26 hodin poutavého poslechu románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, který vyjde na 20ti CD postupně v průběhu roku 2009 u vydavatelství Popron Music.

Nové představení inspirované Švejkem se hraje v divadle Hybernia. Herec Václav Postránecký se na něm podílí jako scenárista a režisér. Pokus o inscenaci v Hybernii není první ani poslední, divadelníky Švejk provokuje již léta a ani forma muzikálu či hry se zpěvy není novou myšlenkou. S úspěchem se hrál muzikál "Schwejk" před pár lety např. v Berlíně a v 50. letech se v New Yorku provozovala opera Roberta Franka Kurky nazvaná The Good Soldier Schweik.

Reklama

Výběr článků

Načítám