Hlavní obsah

Gregorian zazpívá v Praze se speciálními efekty

Právo, Šárka Hellerová
PRAHA

V Praze vystoupí rakouský sbor Gregorian. Mohutný mužský chorál si získal příznivce z celého světa. "Praha je tento rok jedno z mála míst, kde budeme zpívat v tak velkém prostoru. Tomu jsme museli koncert uzpůsobit, máme například velmi krásné osvětlení," říká producent sboru Frank Peterson.

Článek

Co je pro vás tak poutavého na gregoriánském chorálu?

Má dobrou atmosféru, přináší dobrý pocit. Také je vždy hezké poslouchat sborový zpěv. Miluji sbory. Je to tisíciletá tradice, která vznikla v roce šest set díky papeži Řehořovi.

Jak vznikl Gregorian?

Už je to dvacet let, co jsem pracoval na projektu Enigma. Po celém světě jsme měli masivní úspěch. Po asi deseti letech jsem měl pocit, že bych mohl opět udělat něco podobného, a založil jsem Gregorian, sbor, který zpívá popové písně. Teď už slavíme skoro desáté výročí.

Enigma byla ve své době slavnější, než jsou nyní Gregorian. Bylo tehdy jednodušší se prosadit?

Ano, byl to fenomén. Něco takového předtím nikdo neslyšel, byla to úplná novinka. Nevím, jak to bylo v České republice, ale na celém světě jsme prodali přes patnáct miliónů desek. Jenže takové věci se nedají zopakovat, protože už to nikdy nebude novinka. Poprvé si lidé řeknou: „Ou, co to je? To je dobré!“ A dál už můžete jen pokračovat v kvalitní práci.

Tvoří soubor Gregorian stále stejní lidé, nebo se mění?

Všichni jsou profesionální zpěváci, kteří mají své kariéry. Zpívají například písničky k filmům, vokály ve studiích a podobně. Tihle lidé se podepsali například pod Pána prstenů, Harryho Pottera, Star Wars a další slavné filmy. Já před deseti lety najal nejlepší zpěváky z Anglie. Museli umět zpívat gregoriánské chorály a také rozumět mé vizi. Nechtěl jsem být osamocen.

Chtěl jsem třeba nazpívat písničku od Erika Claptona, a někteří mi řekli: „Ale kdo je Eric Clapton?“ Klasičtí zpěváci se totiž často o populární hudbu nezajímají. Já ovšem chtěl, aby o ní měli pojem. Nakonec mi zůstalo šestnáct zpěváků, se kterými pracuji. Písně nahráváme podle jejich vytíženosti s osmi nebo dvanácti z nich. Jinak jsou občas nějaké změny. Například někdo z rodinných důvodů odejde, ale pak se třeba zase vrátí zpátky. Není to nic převratného.

Jak jste už naznačil, ve vašem repertoáru jsou i úpravy některých slavných písní. Podle čeho vybíráte ty, které se pro prezentaci v gregoriánském chorálu hodí?

Chtěl bych předeslat, že sedmdesát procent našeho repertoáru tvoří popové písně, dvacet procent vlastní tvorba a deset procent je klasický gregoriánský chorál. Vybírání popových písní je jednoduché. Za prvé musí mít originál správnou atmosféru i například vhodné téma.

Když se v něm zpívá: „Ou bejby, proč jsi mě opustila?“, tak to nebude fungovat. Za druhé tam nesmějí být půltóny, které naštěstí v dnešní západní hudbě nejsou obvyklé. Když se objeví, je pro nás píseň nevyužitelná, nezněla by autenticky.

Koncertovali jste v mnoha zemích. Jak na vás reagovali lidé tam, kde je gregoriánský chorál raritou, například v Singapuru, Africe nebo Japonsku?

V zemích, které nejsou spojeny s křesťanstvím, se naše hudba může zdát trochu divná. Ale ukazuje se, že je v ní něco většího než jen náboženský odkaz. Síla sboru a naše gregoriánské zpěvy mají zjevně velkou přitažlivost pro kohokoli na světě.

Zúčastňujete se i charitativních projektů?

Leda tak, že když zpíváme v kostelech, většina peněz jde na jejich údržbu.

Na jaký koncert se můžeme v Praze těšit?

Praha je tento rok jedno z mála míst, kde budeme zpívat v tak velkém prostoru. Tomu jsme museli koncert uzpůsobit, máme například velmi krásné osvětlení. Také uvidíte další speciální efekty, jako je oheň nebo laser. Choreografie je přizpůsobená velkému pódiu. Rozhodně to nebude nuda. Bude to velmi vzrušující a krásná show.

Reklama

Související témata:

Související články

Alice Cooper vystoupí v Brně

Americký hardrockový zpěvák Alice Cooper, vlastním jménem Vincent Damon Furnier, se v úterý 2. prosince představí v brněnské hale Rondo. Přijede v rámci...

Výběr článků

Načítám