Hlavní obsah

ABBA muzeum pojede na "turné"

Novinky, Stanislav Dvořák

Zbožňování zaniklé popové skupiny ABBA nezná hranic. O vzniku muzea ABBA ve Švédsku se psalo už loni, nyní ale podle magazínu NME skladiště kostýmů, nástrojů a jiných památek vyrazí na světové "turné". Jeho majitelé tak zřejmě vydělají o něco více.

Článek

Výstava zahrnuje celkem 750 předmětů a různá multimediální zařízení. Původně měla fungovat jako stálá expozice ve švédském Stockholmu, s vybraným místem prý ale nastaly blíže nespecifikované komplikace.

Navíc po obrovském komerčním úspěchu filmu a putovního divadelního muzikálu Mamma Mia! je evidentní, že muzeum si na sebe objížděním světa vydělá. Soundtrack k filmu se u nás držel měsíce na předních příčkách prodeje, ve světě se ho zatím prodalo kolem 4 miliónů kusů.

Z americké verze muzikálu Mamma Mia!foto: www.mamma-mia.com

Zatím není jisté, zda lesklé uniformy, barevné holínky a další půvabné kýče ze sedmdesátých let, které švédská čtveřice nosila, budou moci obdivovat i čeští fanoušci. Plán turné bude zveřejněn později.

ABBA prý muzeum schválila

V muzeu skupiny ABBA se návštěvníci seznámí s hudbou, dějinami, oblečením z vystoupení, fotografiemi i hudebními nástroji skupiny. "Naše expozice bude částečně interaktivní, návštěvníci ji budou moci vnímat všemi smysly," prohlásili dříve organizátoři Ewa Wigenheimová-Westmanová a Ulf Westman. 

"ABBA náš projekt schválila a dá nám k dispozici všechen svůj dosažitelný materiál. Sama však přímým účastníkem projektu nebude," dodali organizátoři. Dvojice získala pro své úsilí souhlas a podporu všech čtyř členů bývalé skupiny. "Plně důvěřujeme Ewě a Ulfovi. Myslíme, že muzeum bude pro lidi zábavné," citovali organizátoři z dopisu bývalých hvězd.

Ačkoli se skupina rozpadla již před 25 lety, stále prodá ročně tisíce alb. Doposud prodala více než 370 miliónů nosičů po celém světě, jen "rockový král" Elvis Presley a skupina Beatles jsou na tom lépe. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám