Hlavní obsah

Bittová a Kelarová na DVD

Novinky, Stanislav Dvořák

Iva Bittová a Ida Kelarová vystoupily na začátku roku 2008 na unikátním koncertě v pražské Lucerně. Poprvé se dvě zpívající sestry a hvězdy české alternativní scény setkaly nad čistě jazzovým repertoárem obklopeny špičkovými muzikanty a hosty. Nyní si je můžete vychutnat i na DVD.

Článek

Jazzové standardy Love Me Or Leave Me, At Last, Georgia On My Mind, My Funny Valentine, Litlle Girl Blue či There Is No Greater Love pojaly Bittová i Kelarová samozřejmě po svém. Nezpívají jako jazzové nebo soulové zpěvačky a puristům americké tradice to nemusí vždy vyhovovat.

Ida se nejvíce držela romských vlivů, což bylo ještě posíleno přítomným triem vokalistů. Její jazz byl temnější než u Ivy, stejně jako její hrubý alt.

Zpěvačky doprovázeli vynikající muzikanti, mimo jiné slavný Čechoameričan, kontrabasista George Mraz. Za pozornost stála i sóla Davida Dorůžky (kytara) nebo Radovana Tarišky (saxofón). I to, že velkou Lucernu, pojatou ve stylu retro, zcela naplnil jazzový projekt, svědčí o tom, že se odehrálo něco výjimečného.

DVD obsahuje 90minutový záznam koncertu, dokument ze zkoušek, společný rozhovor s Idou Kelarovou a Ivou Bittovou a film Černá hvězda, který mapuje práci talentované romské mládeže na hradě Svojanov v roce 2007. Film byl natočený v rámci projektů o.s. MIRET a umělci věnovali zisk z prodeje DVD na dobročinné účely.

Iva Bittová, Ida Kelarová: Jazz, Indies Records 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám