Hlavní obsah

Věc Makropulos k výročí Leoše Janáčka a Karla Čapka

– PRAHA
Právo, Radmila Hrdinová

Dvojí životní jubileum – osmdesát let od úmrtí Leoše Janáčka a sedmdesát od smrti Karla Čapka – se chystá uctít inscenace Janáčkovy opery na námět Čapkovy hry Věc Makropulos v pražském Národním divadle (ND).

Článek

Inscenace je koprodukčním projektem opery ND s English National Opera v Londýně, kde byla opera v jiném obsazení uvedena před dvěma lety pod taktovkou Sira Charlese Mackerrase.

Tehdejší i dnešní inscenaci nastudoval Američan Christopher Alden, jeden z nejvyhledávanějších operních režisérů dneška. K dirigentskému pultu byl přizván mladý český dirigent Tomáš Hanus, umělecký šéf opery brněnského Národního divadla.

„Připravuji Janáčkovu operu sice podruhé, ale bude to zcela jiná inscenace. Nejde totiž o kostýmy či scénu, ale o sólisty, kteří jsou jiní. Oba protagonisté pražské inscenace jsou nejen vynikající pěvci, ale i herci, a do inscenace vnesli mnoho cenných podnětů a představ,“ řekl na tiskové konferenci režisér Alden.

Gun-Brit Barkminová v roli Eliny Makropulos

Titulní postavu zpěvačky Eliny Makropulos alias Emilie Marty, žijící díky elixíru již více než tři sta let, vytvoří německá sopranistka Gun-Brit Barkminová, jež má na svém kontě již Janáčkovu Jenůfu a Káťu Kabanovou.

„Je to velmi komplikovaná role, pěvecky i herecky. Na rozdíl od Jenůfy je v ní více zpívané konverzace, která ale musí znít opravdu jako hudba. A výrazově musí postava obsáhnout od šestnácti do třistatřicetisedmi let. Ačkoli se Emilie jeví panovačná, arogantní a chladná, ve skutečnosti je velmi zranitelná,“ říká o své postavě Barkminová.

Na otázku, zda by sama měla odvahu použít recept na věčný život, odpovídá bez zaváhání: „Ne, protože tak dlouhý život znamená obrovské osamění, ztrátu kontaktu se všemi blízkými, kteří vám postupně odcházejí. Jak říká má Emilie – život vás omrzí...“

Pouhé čtyři reprízy

Také představitel Alberta Gregora, italský tenorista Ginaluca Zampieri, má již s českým repertoárem své zkušenosti. „Na rozdíl od Laca z Její pastorkyně, který je blíž opernímu verismu, cítím v Gregorovi mnoho současného. Vypovídá o vztazích mezi muži a ženami velmi tvrdým, aktuálním způsobem. A jde v tom až na dno duše,“ říká Zampieri.

Věc Makropulos bude mít na scéně Národního divadla premiéry 18. a 19. prosince. Poté se hraje ještě 28. prosince, jediné další tři reprízy budou uvedeny během ledna a února. Opera ND připravila k této premiéře mj. přednášku předního znalce Janáčkova díla Jiřího Zahrádky, která se koná 16. prosince v historické budově ND.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám