Hlavní obsah

Televize o Vánocích nabídnou pohádky, dokumenty i thriller

Právo, Jana Perglerová

Animované filmy, a to nejen pro dětské diváky, a hlavně klasické a osvědčené pohádky, taková je sváteční nabídka tří českých celoplošných televizí. Lze říci, nic nového pod sluncem. Na Štědrý podvečer tedy nebudou chybět ani Pyšná princezna (ČT), ani Tři oříšky pro Popelku (Nova).

Článek

Česká televize si nachystala šest premiérových pohádek. O Štědrém večeru spoléhá ČT 1 na výpravná Kouzla králů v režii Zdeňka Zelenky s oblíbenými herci (Josef Abrhám, Libuše Šafránková), ale i s neokoukanými tvářemi . Představitel prince Martin Kraus se na konkursu objevil uplně poslední den, kdy už si režisér zoufal, že ideálního mladého herce nenajde.

ČT 2 nabídne vážnou hudbu a dokument o životě církve. Nova si po štědrovečerních „oříšcích“ střihne za sebou dvě americké romantické komedie Vánoce naruby a Co když je to pravda a na 22.3O zařadila svátek nesvátek thriller.

Prima dala po stařičkých pohádkách Byl jednou jeden král a Obušku z pytle ven! přednost vlastní tvorbě a od 21.00 vysílá Hádej, kdo jsem!

Dokumety a animované filmy

Alternativou může být digitální publicistická stanice Z1, která odvysílá od 20.00  francouzský hraný dokument Tak se mění klima o globálním oteplování, a v Interview B. T. bude hostem Václav Havel.

O Vánocích si přijdou na své i příznivci animovaných filmů. Kromě několika Shreků (Nova) uvidí i Dobu ledovou (Prima), Fimfárum II. či Život brouka.(ČT). Prima odvysílá i film Karlík a továrna na čokoládu.

Na Hod boží sáhla ČT 1 po nejlepší vánoční pohádce současnosti, Andělu Páně režiséra Jiřího Stracha s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Hned po ní dává ČT překvapivě Pretty Woman, se kterou se vždycky chlubila Nova.

ČT 2 se podívá za Karlem Čapkem, Petrem Iljičem Čajkovským a Jaroslavem Ježkem. Nova vysílá opět americké filmy, mj. Moji krásnou čarodějku s Nicole Kidmanovou a Prima setrvává u svých Velmi křehkých vztahů. Na Štěpána má šanci u diváků zabodavat Doba ledová na Primě a pro náročnější večer s Magdalénou Koženou na ČT 2. ČT 1 zkusí přitáhnout dobdrodružným Maharalem a Nova reprízou Deníku princezny II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám