Hlavní obsah

Začíná předprodej vstupenek na Pražské jaro

Právo, Vladimír Říha

V pátek v 10 hodin začíná předprodej na 64. ročník hudebního festivalu Pražské jaro. Festival se koná v tradičním termínu mezi 12. květnem a 3. červnem 2009 a přichystal kolem 60 akcí, koncertů a představení. „Hlavní dramaturgickou osou ročníku 2009 a 2010 budou díla Bohuslava Martinů, na jehož 50. výročí úmrtí budeme vzpomínat příští rok,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor.

Foto: Právo

"Hvězdami festivalu budou Diego Floréz a Anna S. Mutterová," říká Antonín Matzner.

Článek

„Soustředíme se na jeho vokální a orchestrální díla. Festival bude součástí velkého projektu Martinů Revisited,“ vysvětluje Bělor. Festival uvede kupř. cyklus Niponari, kantáty včetně Otvírání studánek, Svatební košili, Dvojkoncert či Houslový koncert skladatele. „Nezapomínáme ale ani na výročí J. B. Foerstra či Mendelssohna Bartholdyho,“ dodává dramaturg festivalu Antonín Matzner.

Premiéra symfonie Howarda Shorea Pán prstenů

Ten je i duchovním otcem dvou filmových projektů, které se vedle jazzu v posledních letech stávají pevnou součástí festivalu. V Kongresovém centru uvedou rozhlasoví symfonici (SOČR) v premiéře celovečerní symfonii Howarda Shorea Pán prstenů z hudby ke známému filmu. Promítnut bude i klasický Erotikon s hudbou Jana Klusáka.

Festivalu se podařilo zajistit několik světových hvězd, z nichž hlavními magnety budou současná „jednička“ mezi tenoristy Juan Diego Floréz z Peru a německá houslistka Anne Sophie Mutterová.

„Na Floréze jsme čekali šest let, tak dlouho trvala jednání,“ řekl Právu Matzner. Na recitálu Floréze doprovodí Pražská komorní filharmonie, po jedenácti letech se vrací na festival i Mutterová, královna houslí – přednese Mendelssohnův e moll koncert. Nepodařilo se zajistit slíbené vystoupení polské klavírní hvězdy Rafala Blechacze. „Odřekl nám kvůli studiu filozofie a zkouškám na fakultě,“ vysvětluje vrtochy polské mladé hvězdy Bělor.

Přijedou také čtyři skvělé pěvkyně

Přijedou ale čtyři skvělé pěvkyně – Dagmar Pecková, Martina Janková, Bernarda Finková a poprvé Američanka Susan Grahamová, známá z přenosů Metropolitní opery.

Jak již bylo dřív oznámeno, zahajovací koncert s Mou vlastí byl přidělen místo České filharmonii rozhlasovým symfonikům (řídit bude Neeme Järvi), nicméně ČF má na festivalu další dva koncerty včetně závěrečného s Dvořákovými díly.

Z dalších sólistů jmenujme kupř. Thomase Hampsona, Shlomo Mintze, Steve Isserlina, Nikolaje Luganského, Jordiho Savalla či našeho Ivana Moravce, ze souborů a dirigentů Hamburský rozhlasový orchestr s Christophem von Dohnányim a Komorní orchestr Basel. Dirigovat budou i Jiří Bělohlávek, Kurt Masur, Kristjan Järvi, jazzové fanoušky potěší Dave Holland Quintet.

Soutěž, která festivalu vždy předchází, pozve do Prahy fagotisty a flétnisty.

Před festivalem se koná i jeden mimořádný koncert – 19. dubna přijede po delší pauze do Prahy mezinárodní Gustav Mahler Jugendorchester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám