Hlavní obsah

Nominacím na Zlaté glóby vévodí Duel Frost/Nixon a Doubt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největšími favority na americkou filmovou cenu Zlatý glóbus jsou snímky Duel Frost/Nixon, Doubt (Pochybnost) a Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Všechny tři snímky ve čtvrtek získaly pět nominací, oznámilo na svých internetových stránkách Sdružení zahraničního tisku v Hollywoodu (HFPA), které Zlaté Glóby uděluje. Kdo si prestižní ocenění nakonec odnese, bude zveřejněno na slavnostním ceremoniálu v Beverly Hills 11. ledna.

Článek

Mysteriózní snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona o muži, který se narodil jako stařec a postupně mládl, a politické drama Duel Frost/Nixon získaly nominace na nejlepší filmové drama. Vedle nich byly nominovány i romantický film The Reader (Čtenář), rodinné drama Nouzový východ a komedie podle skutečné události Slumdog Millionaire (Chlapec ze slumu milionářem).

V kategorii komedií a muzikálů nominaci získaly komedie bratrů Coenů Po přečtení spalte, komedie Mikea Leigha Happy-Go-Lucky, černá komedie Martina McDonaugha V Bruggách, muzikál na motivy písní skupiny ABBA Mamma Mia! a romantická komedie Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona.

Nominace na nejlepší mužský herecký výkon v dramatické roli získali Leonardo DiCaprio, Frank Langella, Sean Penn, Brad Pitt a Mickey Rourke. Mezi ženami byly nominovány Anne Hathawayová, Angelina Jolieová, Meryl Streepová, Kristin Scottová Thomasová a Kate Winsletová.

Organizace Globů je pochybná 

Ačkoli je sotva devadesátičlenná asociace zahraničních novinářů tradičně v Hollywoodu terčem kritiky, že nejde ani o novináře ani o cizince a že utrácejí obrovské peníze za cestování za filmy, mají její ocenění velkou váhu a jsou považována za předzvěst filmových Oscarů. Zahraniční novináři svými glóby často upozorní na méně nápadné filmy nebo umělecké výkony, které by jinak více než pětitisícová filmová akademie mohla při rozhodování o Oscarech přehlédnout.

Zlatý glóbus si v roce 1996 odnesl i český režisér Jan Svěrák za film Kolja, který zvítězil v kategorii zahraničních snímků. Následně získal i Oscara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám