Hlavní obsah

Oliver Stone připravuje film o Chávezovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Oliver Stone si oblíbil biografické filmy o státnících. Po bushovském W točí snímek o Hugo Chávezovi, kontroverzním venezuelském prezidentovi. Pracuje na něm už šest měsíců a příští rok by měl být hotov, informoval server Variety.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Hugo Chávez

Článek

"Je to o Chávezovi a jihoamerické revoluci," říká Stone s odkazem na několik volebních vítězství levice v latinskoamerických zemích.

Stone byl s Chávezem i v únoru, při dramatické záchraně rukojmích kolumbijské militantní skupiny FARC, kterou prezident pomohl vyjednat. Podle Interpolu ale zabavené dokumenty a obrazové materiály naznačují, že nejvyšší venezuelští představitelé pomáhali marxistickým rebelům k výzbroji a penězům.

Chávez zprávu Interpolu odsoudil jako podvrh a pokus USA poskvrnit jeho revoluční socialismus. Film se nezaměří ani tak na záchranu rukojmích, jako na reakce světa a hlavně George Bushe, který je Chávezovým úhlavním nepřítelem.

Ahmadínežád? Fáma

Stone pracuje současně na dokumentu, o kterém zatím nechce mluvit. Popřel ovšem spekulace o tom, že tématem je íránský prezident Ahmadínežád. V těchto dnech Stone navštívil festival v Dubaji, aby uvedl svůj film W.

Režisér Oliver Stone už dříve natočil filmy Comandante o Fidelu Castrovi, Persona Non Grata o Jásiru Arafatovi a palestinsko-izraelském konfliktu a také snímky o prezidentech Johnu F. Kennedym a Richardu Nixonovi. Slavná je jeho Četa a také film o kultovní rockové skupině The Doors.

S velkými rozpaky byl přijat (hlavně v Evropě) jeho hollywoodsky dojemný velkofilm World Trade Center o teroristických útocích z 11. září.

Reklama

Související články

Stoneův film ukazuje Bushe v rodinném dramatu

Nejen představením současné filmové tvorby Balkánu či dny nezávislé kinematografie je živ tradiční filmový festival v Soluni, který se koná od 14. do 23....

Výběr článků

Načítám