Hlavní obsah

To nejlepší od Jany Kirschner

Novinky, Stanislav Dvořák

Dosavadní životní cestu slovenského popového objevu 90. let Jany Kirschner velmi podrobně mapuje Dvojalbum Best of. Od Cudzého mesta po globalizovanou tvář současné Jany Kirschner svědčí o tom, že v rámci česko-slovenské scény jde o silnou osobnost.

Článek

Majitelka spíše něžného hlasu, kterému sluší akustické aranže a méně vypjaté polohy, předkládá přinejmenším vkusnou zábavu a nějaký názor - kéž by tomu tak bylo u všech domácích zpěvaček.

Umí si vybrat ke spolupráci velmi slušné muzikanty a i její texty občas přesahují banální rovinu popěvku, kterého se ovšem zcela nezříká, a zaujmou básnivou a přesto srozumitelnou obrazností.

Zpívající Miss nenaplnila smutné klišé

Do showbusinessu sice vstoupila přes soutěž Miss, klišé o zpívajících modelkách ale nenaplnila. První album vydala v roce 1997 a hity jako V cudzom meste a Žienka domáca upozornily na jistý talent. S ním výborně pracoval i skladatel Petr Hapka, skladba Bude mi lehká zem patří dodnes k tomu nejlepšímu, co na domácí scéně vzniklo.

Následný přerod do globální hvězdy anglicky zpívaného dospělého intimního popu sice úplně nevyšel a Jana Kirschner neokupuje cizí hitparády, ale za písničky jako Shine a Where did you go se nemusí stydět ani zpěvačka ani muzikanti, kteří odvedli slušnou práci. Prvotřídní vzory typu Norah Jones/Sheryl Crow ovšem nelze porazit jejich vlastními zbraněmi.

Výběr Best of doplňuje i písnička, která vznikla ze spolupráce s Mirem Žbirkou (Oh Me, Oh My) a dosud oficiálně nevydaná She's so shallow. Poslechněte si ukázky zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám