Hlavní obsah

Timesy vybraly deset knih roku

Právo, zbn

Jeden z těch nejprestižnějších literárních žebříčků uveřejnil list New York Times ve své příloze Arts. Ve výběru nechybí vítěz a vítězka Pulitzerovy ceny Steven Millhauser s beletrií Dangerous Laughter (Nebezpečný smích) a Jhumpa Lahiriová, autorka knihy Unaccustomed Earth (Nezvyklá země). Najdete tu držitelku Nobelovy ceny Toni Morrisonovou a její román Mercy (Soucit) i první ženskou prezidentku Harvardovy univerzity Drew Gilpin Faustovou.

Článek

Polovinu výběru tvoří nefiktivní literatura. Úspěch, zdá se, momentálně přinášejí hlavně aktuální témata nazíraná kritickým pohledem. Patří sem kniha americké investigativní novinářky Jane Mayerové The Dark Side (Temná strana) o problematickém pozadí Bushovy války.

Novinářem je i autor další knihy Dexter Filkins. Jmenuje se The Forever War (Věčná válka) a pojednává o konfliktu v Afghánistánu. Nechybí ani historická témata – o občanské válce v USA píše Faustová v díle This Republic Of Suffering (Tato republika utrpení).

Z autorů je českému čtenáři nejblíže Morrisonová, jejichž díla Velmi modré oči nebo Jazz vyšla i česky. Knihy Millhausera nebo Lahiriové jsou u nás k dostání alespoň v originále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám