Hlavní obsah

Česky vychází slavná kniha Craiga Wrighta o záhadách labyrintů

Právo, Peter Kováč

Asi před 4 tisíci lety vzniklo na Krétě obrovské bludiště čili labyrint – unikátní architektonické dílo, postavené bájným Daidalem. Jeho sláva přerostla dobu minojských králů. Až do 18. století patřilo k poctám stavitelů, když o nich někdo řekl, že jsou v umění co do významu druzí Daidalové. Geniální starověký vynálezce vyprojektoval stavbu, která nabízela to, co je lidské mysli od počátku blízké: jak se k snadnému cíli dostat co nejkomplikovanější cestou.

Foto: Peter Kováč, Právo

Anticky labyrint uprostřed s motivem hrdiny Thésea zabíjejícího obludného Mínótaura.

Článek

Na téma labyrintů existují dvě základní publikace. Jednu napsal Hermann Kern, vyšla německy i anglicky a je katalogem zachovalých labyrintů, ať v podobě staveb či grafických symbolů. Druhou práci napsal profesor Yalovy univerzity Craig Wright a kniha s názvem Labyrint a bojovník nyní díky nakladatelství Vyšehrad vyšla i v českém překladu.

Wright není záhadolog parazitující na tématu labyrint. Je seriózní vědec, což neznamená, že byste jeho knihu nepřečetli jedním dechem. Zajímá ho labyrint jako symbol v architektuře, náboženství a hudbě. K úvahám ho inspirovala obrovská bludiště umístěná v interiérech francouzských gotických katedrál. Nejslavnější z nich je dodnes v Chartres, asi 80 km od Paříže, a jeho základem je třináctimetrový kruh, k jehož středu vede cestička složená z bílých kamenů, dlouhá přes čtvrt kilometru.

V anticezobrazení labrintu sloužilo jako"ochranná zóna"

Wright dokazuje, že v antice sloužilo vyobrazení labyrintu jako „ochranná zóna“ před zlými duchy. Proto i křesťanství adaptovalo symbol k označení kultovního místa. Navíc podle bájí v původním krétském labyrintu žil netvor Mínótaurus, požírající lidi, kterého zabil athénský hrdina Théseus.

Teologové z Thésea udělali Krista a z Mínótaura ďábla. Kněží proto v labyrintech katedrál pořádali v době velikonoc obřady spojené s tancem, hudbou a speciální míčovou hrou.

Bach i Mozart komponovali na principu labyrintu

Craig Wright je vynikající odborník na starou hudbu, a tak do své knihy o smyslu labyrintů vložil i fascinující pasáže, týkající se skladatelů. Bude pro mnohé překvapením, že Bach i Mozart komponovali svá nejslavnější díla na principu labyrintu. A inspirací pro Bacha se mohlo stát zahradní bludiště fungující kdysi v Karlových Varech.

Labyrinty dnes prožívají velkou renesanci. Spekuluje se o jejich léčivé schopnosti pro nemocné rakovinou a AIDS. Makléři z Wall Streetu si prý nejlépe odpočinou chozením v labyrintu v Trinity Church.

Wright objasňuje smysl i přitažlivost symbolu: kniha je naplněná fakty a zajímavostmi, které na architekturu i hudbu hledí z nového zorného úhlu.

Craig Wright: Labyrint a bojovník

přeložila Michaela Ponocná Vyšehrad 2008, 344 stran, 398 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám