Hlavní obsah

Režisérka Třeštíková za film René získala "evropského Oscara"

– KODAŇ

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) Prix Arte 2008 převzala v sobotu v Kodani v kategorii dokument za svůj snímek René česká režisérka Helena Třeštíková. Nejlepším evropským filmem roku byl zvolen snímek italského režiséra Mattea Garroneho Gomorra, jehož tématem je neapolská odnož mafie - camorra. Film si odvezl i ceny za nejlepší režii, scénář a kameru.

Článek

Helena Třeštíková je vůbec první českou režisérkou, která obdržela prestižní ocenění, kterému se říká "evropský Oscar". Ve vyznamenaném filmu mapuje dvě desítky let života člověka na okraji společnosti. Film přišel do českých kin v červenci. V listopadu získal hlavní cenu Zlatá holubice na 51. ročníku festivalu dokumentárních a animovaných filmů DOK v Lipsku.

Na cenu pro nejlepší evropský film kandidoval i snímek českého režiséra Petra Zelenky Karamazovi, ale do užší nominace se nedostal. Na seznamu hostů slavnostní ceremonie byli i zástupci dánské královské rodiny a mezi pozvanými herečkami i Češka Anna Geislerová.

Cenu pro nejlepší herečku si vydobyla britská hvězda Kristin Scottová Thomasová za výkon ve francouzském filmu Il y a longtemps que je t'aime (Už dlouho tě miluji). Jako nejlepší herec byl vyhodnocen Ital Tony Servillo za výkony ve filmech Gomorra a Il Divo (Vznešený). Cena za celoživotní dílo byla udělena britské herečce Judi Denchové.

Evropská filmová akademie, která byla založena v roce 1988, uděluje ceny v 15 kategoriích. V roce 1997 byl za evropský počin ve světovém filmu oceněn režisér českého původu Miloš Forman se snímkem Lid versus Larry Flynt. V roce 1989 dostal zvláštní ocenění slovenský dokumentarista Dušan Hanák za snímek Obrazy starého světa z roku 1972.

Reklama

Výběr článků

Načítám