Hlavní obsah

Divadlo Na zábradlí oslaví 50 let své existence

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Na zábradlí oslaví příští týden 50 let existence. Poprvé se v malém sálku na Anenském náměstí hrálo divadelní leporelo Kdyby tisíc klarinetů 9. prosince 1958. Na jubilejní den pozvalo vedení divadla 950 bývalých členů a spolupracovníků na oslavu, na níž poběží sestřih filmů i videonahrávek z minulosti scény a svými dárky v podobě vystoupení přispějí i pozvaní hosté, mj. i Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, jež zde začínalo.

Článek

Bude otevřena „chodba slávy“ s fotografiemi těch, kteří se jubilea nedožili, a představen výtvarný objekt Davida Černého, který s divadlem spolupracoval jako scénograf.

Pro veřejnost ale Zábradlí přichystalo již zítřek od 10.00 Den otevřených dveří s nahlédnutím do prostor skrytých obvykle oku zvědavých diváků. Od ledna až do konce sezóny si diváci budou moci zakoupit každý měsíc vstupenky na vybrané představení za pouhých 50 Kč. Divadlo vydalo i speciální diář na příští rok za 150 Kč.

V pátek 12. prosince bude v rámci jubilea pokřtěna kniha Radky Denemarkové o režiséru Petru Léblovi, který byl uměleckým šéfem souboru od roku 1993 až do prosince 1999, kdy v Divadle Na zábradlí dobrovolně ukončil svůj život.

Vrcholem oslav budou 18., 19. a 22. prosince tři premiérová představení dramatu francouzského autora Jean-Luca Lagarcea My, hrdinové. Téměř  s celým souborem ji nastudoval režisér Juraj Nvota. Na 21. prosince připravilo divadlo ve spolupráci s časopisem Svět a divadlo minifestival scénických miniatur Ohromné maličkosti, jehož součástí bude i scénické čtení hry katalánské autorky Gemmy Rodriguezové 35,4 Vypadáme jako blbci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám