Hlavní obsah

Scenárista Simpsonů pro Novinky: Borat je génius

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký scenárista a producent Bill Odenkirk pracoval např. na seriálech Simpsonovi, Futurama a Mr. Show. V prosinci vedl seminář se studenty pražské FAMU a udělal si pár minut pro otázky Novinek. Mimo jiné přiznal, že je velkým fanouškem Borata.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Scenárista seriálu Simpsonovi Bill Odenkirk

Článek

Kolik lidí pracuje na jedné epizodě Simpsonů?

Simpsonovy píšu já a ještě patnáct dalších scenáristů. Epizodu navrhne jeden člověk, pak to přijde do studia a pracujeme na tom kolektivně. V jedné místnosti je nás pět až sedm a pak to odešleme další skupině. Když se udělá animace, máme ještě jednou možnost měnit repliky nebo celé scény.

Jak se k takové práci dostanete? Zavoláte Mattu Groeningovi?

Kdyby to bylo tak jednoduché, dělal by to každý. Já jsem pracoval v Hollywoodu na komediálním pořadu Mr. Show a pak mě najali na Futuramu, což je taky seriál Matta Groeninga. Tak jsem se setkal s lidmi od Simpsonů a taky pro mě pracují agenti, kteří shání zakázky. Měl jsem pak to štěstí, že jsem potkal hlavního scenáristu, který už znal mou práci. A tak mě vzali. Je to z poloviny štěstí a z poloviny díky tomu, že si děláte kontakty.

Původně jsem vystudoval chemii na univerzitě v Chicagu. Ale současně jsem už s bratrem (herec Bob Odenkirk, pozn. red.) psal komediální skeče. Pak jsem se přestěhoval kvůli práci do Los Angeles.

Jsou Simpsonovi v poslední době více političtí?

Nemyslím, že by to bylo více než v minulosti. Nesnažíme se dělat celé epizody, které by byly skutečně politické, jen výjimečně. Spíše jde o drobné komentáře. Jde nám hlavně o příběh bláznivé rodinky.

Plánuje se ještě nějaký film o Simpsonových?

Neslyšel jsem o tom. Ten první film vznikal velmi dlouho. Myslím, že jen psaní scénáře, na kterém jsem se osobně nepodílel, trvalo dva roky.

Máte rád South Park?

Ano, jsou strašně legrační.

Ale hodně odlišní od vás...

Ano. Oni jsou velmi političtí. A opravdu chytří. Scenáristé Simpsonů si dost váží lidí od South Parku.

Oni mají také úplně jiný typ animace, takže můžou dělat rychlé změny. Když je něco ve zprávách, za dva tři týdny už o tom mají nový díl. To my nemůžeme. Potřebujeme devět měsíců, abychom dokončili epizodu. Většinou nekomentujeme aktuality, spíše velká společenská témata.

Co si myslíte o Boratovi?

Je srandovní. Skvělý. On nenapsal celý film sám, ale je to génius. Měl scenáristy, kteří mu pomáhali, a jeden z nich byl od Simpsonů.

Spousta lidí ho obvinila z rasismu, ale myslím, že spíše ten film nepochopili...

Ano, nemyslím si, že by jeho postavy byly agresívní nebo zlé, jsou vlastně roztomilé. On je strašně chytrý. Taky miluju seriál BBC The Office (Kancl). Je dokonalý.

Reklama

Výběr článků

Načítám