Hlavní obsah

Nejvíce nominací na Grammy má rapper Lil Wayne, ale šanci má i Čech

Nejprodávanější americký rapper Lil Wayne si připsal nejvíce nominací na cenu Grammy. Jednou z celkem osmi je i ta za album roku, informovala dnes agentura AP. V nominacích 51. ročníku prestižní hudební soutěže figuruje i jméno českého dirigenta Adama Klemense, který nahrál s filharmonickým orchestrem hudbu pro desku amerického saxofonisty Franka Macchia.

Článek

Filharmonici města Prahy pod vedením českého dirigenta Adama Klemense se podíleli na nahrávce, která může dostat cenu za nejlepší instrumentální aranžmá. Jde o skladbu Down In The Valley z alba Landscapes amerického jazzového hudebníka a saxofonisty Franka Macchiy.

V únoru 2008 mohla získat Grammy i česká zpěvačka Markéta Irglová, neproměnila však ani jednu ze dvou nominací (píseň Falling Slowly a soundtrack filmu Once).

Se sedmi nominacemi bude Lilu Wayneovi velkou konkurencí britská kapela Coldplay. Jejich album Viva la Vida or Death and All His Friends bylo také nominováno na nejlepší album roku. V této kategorii se dále objevila jména skupiny Radiohead, zpěváka Ne-Yo a bývalého člena Led Zeppelin Roberta Planta s folkovou zpěvačkou a houslistkou Alison Kraussovou. Coldplay a Plant s Kraussovou získali rovněž nominaci na nejlepší nahrávku.

Nominace přinesly podle AP i překvapení. V hlavních kategoriích jako je nahrávka roku a objev roku unikly šance na získání sošky gramofonu Američance Katy Perryové, která získala letošní evropskou hudební cenu MTV právě pro nejlepšího nového zpěváka. Její píseň I Kissed a Girl se řadí k největším letošním hitům.

Švédská zpěvačka s deskou o Terezíně

Švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otterová byla nominována na cenu za nejlepší klasický vokální výkon. Porota ocenila její desku s názvem Terezín: Theresienstadt z roku 2007. Hudbu napsali uvěznění skladatelé, kteří čekali v nacistickém táboře Terezín na Litoměřicku na odjezd do koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim v dnešním Polsku.

Z Československa či České republiky bylo v minulosti nominováno několik převážně klasických nahrávek. Například v roce 2005 soutěžila o cenu za nejlepší orchestrální snímek nahrávka třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, kterou s Českou filharmonií pořídil dirigent Jiří Bělohlávek.

V roce 2006 se na seznamu finalistů objevilo jméno Magdaleny Kožené. Ta nazpívala spolu s Reinhardem Goebelem a Musikou Antiquou Köln album Lamento, které bylo nominováno v kategorii producent roku v klasické hudbě.

Ceny Grammy se udělují ve více než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám