Hlavní obsah

Ředitelkou Národního památkového ústavu bude Goryczková

Novou ředitelkou Národního památkového ústavu (NPÚ) je Naděžda Goryczková, v úterý ji jmenoval ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL). Dosavadní ředitelku ostravského pracoviště památkového ústavu Goryczkovou ministrovi doporučila výběrová komise. Nahradí Pavla Jerieho, který ve funkci na vlastní žádost končí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) jmenoval Goryczkovou na základě doporučení výběrové komise.

Článek

Současný ředitel NPÚ Pavel Jerie nabídl ministrovi svou abdikaci již v červnu. Podle informací ČTK ministerstvo hledalo Jerieho nástupce například mezi některými dalšími řediteli svých příspěvkových organizací. Teprve když nikdo nabídku nepřijal, vypsalo konkurz. Mezi třemi zájemci, kteří absolvovali druhé kolo výběrového řízení, byl i dlouholetý vysoce postavený pracovník ministerstva a někdejší "jednodenní" ředitel NPÚ Zdeněk Novák a bývalý ředitel Pražské informační služby Václav Novotný.

Goryczková je ředitelkou územního odborného pracoviště NPÚ v Ostravě, zabývá se například moderní architekturou, je spoluautorkou několika publikací z edice Slavné vily, přibližující moderní i současnou architekturu různých regionů České republiky.

Jerie se rozhodl abdikovat proto, že prý neměl možnost "dát ústav dohromady a dělat organizační změny", hovoří také tlaku, který na něj byl vyvinutý kvůli údajnému záměru vložit vybrané památky do nově založeného právního subjektu. Jerie loni navrhl změnu statutu NPÚ, která by umožňovala reorganizaci ústavu - ten bývá někdy kritiky označován za "moloch" s mnoha zaměstnanci, který má právě v organizaci práce rezervy. Nový statut však ministerstvo podepsalo až koncem září 2007, ale tehdy již zadalo audit a přípravu reorganizace pozastavilo.

V NPÚ se neměla připravovat reorganizace, dokud nebude hotový audit. MK za něj dalo 1,5 miliónu korun a již od letošního února jsou k dispozici jeho výsledky. Jsou však tajné. Ministerstvo říká, že je nechce zveřejnit proto, aby s nimi mohl pracovat nový člověk ve vedení ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám