Hlavní obsah

Hvězdou Colours of Ostrava bude funkový mistr Maceo Parker

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký saxofonista a zpěvák Maceo Parker je první ohlášenou hvězdou festivalu Colours of Ostrava, který proběhne jako každý rok o prázdninách v Ostravě.

Článek

„Počítáme s tím, že Maceo Parker festival uzavře v neděli 12. července podobně jako George Clinton v roce 2005“, říká Zlata Holušová, dramaturgyně a ředitelka festivalu.

Maceo Parker začínal v šedesátých letech v kapele nedávno zesnulého kmotra soulu a funku Jamese Browna. Návštěvníci jeho koncertů dobře vědí, že tato žijící legenda žánru ani dnes žádnou show neošidí. Dlouhé a patřičně výživné koncerty skládá z funkových improvizací vlastních i převzatých skladeb, občas zařazuje repertoár Ray Charlese a dalších hvězd rhythm´n´blues a pohrává si i s rapem.

Parker hrál s Georgem Clintonem, Princem, Jamesem Taylorem, Davem Matthewsem, Ani DiFranco, Red Hot Chili Peppers a řadou dalších.

Od roku 1990 vydává sólové desky (Roots Revisited, Mo' Roots, Life on Planet Groove, School´s In), na kterých se vyžívá ve svých neklidných sólech na pozadí tanečních rytmů. Občas používá i vokály, většina skladeb však opravdu stojí a padá s Maceovým saxofónem.

Reklama

Výběr článků

Načítám